Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem
Gdy robi się chłodniej możemy sobie pozwolić na chwilę odrobinę dłuższą, by przygotować śniadanie czy kolację.
Dodatkowo jeśli mamy w domu miłośników wszelkich dań zapiekanych z szynką czy kiełbasą z dodatkiem sera możemy poszaleć. Moje szaleństwo było mało skomplikowane bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem dla urozmaicenia smaku, zabicia uczucia głodu, nasycenia na długi czas.
Składniki dla 4 osób :
4 bułeczki/kajzerki (z tego przepisu klik )
10 średnich pieczarek
2 plastry szynki
4 jajka
4 łyżki sera żółtego
1 cebula
szczypiorek do podania
sól
pieprz
oregano
czosnek
masło
olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju.
Następnie dodajemy pieczarki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Odsączamy na sitku.
Bułki wydrążamy, ugniatamy środki.
Smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem.
Do każdej bułki wkładamy taką samą ilość pieczarek z cebulą.
Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę.
Posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
Wbijamy jajko.
Posypujemy pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 15-25 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jakiej konsystencji jajko chcemy uzyskać.
Po upieczeniu bułki posypujemy szczypiorkiem na ciepło bądź zimno.
Boskie w smaku