Menu
  • Dziś jest : 2 listopada 2024 Imieniny : Bohdany, Tobiasza, Bohdana
  • Menu

    Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

  • Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

    Gdy robi się chłodniej możemy sobie pozwolić na chwilę odrobinę dłuższą, by przygotować śniadanie czy kolację.
    Dodatkowo jeśli mamy w domu miłośników wszelkich dań zapiekanych z szynką czy kiełbasą z dodatkiem sera możemy poszaleć. Moje szaleństwo było mało skomplikowane bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem dla urozmaicenia smaku, zabicia uczucia głodu, nasycenia na długi czas.

    Składniki dla 4 osób :

    4 bułeczki/kajzerki (z tego przepisu klik )
    10 średnich pieczarek
    2 plastry szynki
    4 jajka
    4 łyżki sera żółtego
    1 cebula
    szczypiorek do podania
    sól
    pieprz
    oregano
    czosnek
    masło
    olej

    Przygotowanie :

    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Następnie dodajemy pieczarki.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
    Odsączamy na sitku.
    Bułki wydrążamy, ugniatamy środki.
    Smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem.
    Do każdej bułki wkładamy taką samą ilość pieczarek z cebulą.
    Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę.
    Posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
    Wbijamy jajko.
    Posypujemy pieprzem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 15-25 minut.
    Czas pieczenia zależy od tego jakiej konsystencji jajko chcemy uzyskać.
    Po upieczeniu bułki posypujemy szczypiorkiem na ciepło bądź zimno.

  • Jedna odpowiedź do “Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem”

    1. Marek pisze:

      Boskie w smaku

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *