Bułki żytnie z ziarnami
Bułki żytnie z ziarnami sprawdzą się rewelacyjnie podczas śniadania czy kolacji.
Pieczywo własnego wypieku nie tylko daje nam satysfakcję z wykonania,
ale również dłużej zachowuje świeżość, a my jesteśmy pewni, co jest w środku.
Składniki :
500g mąki żytniej
70 g drożdży
0,5 kostki margaryny
2 jajka
1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
0,5 szkl. ziaren Słoneczne pola (użyłam firmy Ziarenkowo)
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
i 2 łyżkami mąki pszennej.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę i sól.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę
oraz ziarna.
Wyrabiamy na gładkość ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku formując kulki.
Na wierzchu każdej nożem (tylko nie ostrą stroną) odciskamy „rowek” (tak jak jest to widoczne na zdjęciach)
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
przez około 20-25 minut.
Smacznego
Ciekawe , jak dla mnie troszkę za zbite . Może takie mają być 🙂
Smacznie wyglądają! Warto je spróbować zrobić !
Domowe pieczywko jest zawsze najlepsze
Muszę wypróbować przepis, bo prezentują się świetnie