Menu
  • Dziś jest : 6 lutego 2020 Imieniny : Bohdana, Doroty, Pawła
  • Menu

    Bułki żytnie z ziarnami

  • Bułki żytnie  z ziarnami

    Bułki żytnie  z ziarnami sprawdzą się rewelacyjnie podczas śniadania czy kolacji.
    Pieczywo własnego wypieku nie tylko daje nam satysfakcję  z wykonania,
    ale również dłużej zachowuje świeżość, a my jesteśmy pewni, co jest w środku.

    Składniki :

    500g mąki żytniej
    70 g  drożdży
    0,5 kostki margaryny
    2 jajka
    1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    2 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli
    0,5 szkl. ziaren Słoneczne pola (użyłam firmy Ziarenkowo)

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
    i 2 łyżkami mąki pszennej.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy  mąkę i sól.
    Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę
    oraz ziarna.
    Wyrabiamy na gładkość ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
    Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku formując kulki.
    Na wierzchu każdej nożem (tylko nie ostrą stroną) odciskamy „rowek” (tak jak jest to widoczne na zdjęciach)
    Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
    przez około 20-25 minut.
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Bułki żytnie z ziarnami”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Ciekawe , jak dla mnie troszkę za zbite . Może takie mają być 🙂

    2. wadera61 pisze:

      Smacznie wyglądają! Warto je spróbować zrobić !

    3. Miro pisze:

      Domowe pieczywko jest zawsze najlepsze

    4. Pati pisze:

      Muszę wypróbować przepis, bo prezentują się świetnie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kruche z jabłkami

    W tym roku jabłek mamy pod dostatkiem więc nie chciałam pozwolić, by się zmarnowały. Na biegu powstał pomysł na to...

    Zamknij