Burgery z ciecierzycy
Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a deszcz non stop pada nam się nic nie chce. Najchętniej uciekamy wtedy z kubkiem kawy pod kocyk i chcemy przeczekać tą pogodę. Niestety często jest to nie możliwe, bo zawsze jest praca do której trzeba wyjść, dzieci które trzeba zawieźć do przedszkola i dom który musimy posprzątać i obiad który trzeba przygotować. Szukamy wtedy inspiracji kulinarnych, by naszym bliskim smakowało dawało uczucie sytości i satysfakcji. Takie właśnie są burgery z ciecierzycy. Smaczne, syte i na pewno zaskakujące.
Składniki :
500g ciecierzycy
150g suszonych grzybów
4-6 ząbków czosnku
1 cebula
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. siemienia lnianego
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
papryka wędzona
olej
Przygotowanie:
Dzień wcześniej w osobnych naczyniach moczymy ciecierzycę i grzyby w wodzie (najlepiej przez noc).
Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namaczania przez około 1,5 godziny (w razie potrzeby podlewamy wrzątkiem).
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na oleju.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz obrany i pokrojony drobno czosnek.
Całość chwilę smażymy.
Ciecierzycę po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy.
Dodajemy przesmażone grzyby z cebulką i czosnkiem oraz mąkę, siemię lniane, natkę pietruszki umytą i posiekaną.
Wszystko mieszamy doprawiamy do smaku przyprawami.
Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie formujemy burgery.
Obtaczamy je w mącę.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem, surówką, kaszą.
Jedna z moim ulubionych roślin strączkowych. Ciecierzycę i toor dal mogłaby jeść w każdej postaci, a twoje burgery zapowiadają się wyjątkowo smakowicie
Dziękuję 😉
Lubię czasami odpocząć od typowych.
Smażę delikatnie i muszą być soczyste . Najbardziej smakują mi z domowym sosem pomidorowym lub keczupem z cukinii.
Ketchup z cukinii idealny
Nie jadłam jeszcze takich kotletow ale ciekawa jestem ich smaku 🙂 u mnie w domu to sami miesozercy to nie wiem czy takie kotlety by przeszły 🙂
To tak jak u mnie tylko mięsko, by jedli, ale te burgery uwielbiają 😉
Ciekawy pomysł na obiad 😀
Zdecydowanie inny 😉
Przepis chętnie wypróbuję. Ciecierzycę bardzo lubię. Przy okazji przemycę ja rodzince☺️
Oj to przemycanie dla nas kobiet to chyba norma 🙂
Jadłam i potwierdzam, ze te danie jest OBŁĘDNE. Normalnie byłam zaskoczona, że jest to tak apetyczna wersja, a jaka zdrowa. Dzięki, że mi o tym daniu przypomniałaś :*
U nas za pierwszym razem również było zaskoczenie 😉
Ciecierzycę jako samą w sobie lubi nawet bardzo, nigdy jednak nie robiłam z niej czegoś takiego, szczyt cudów to było dodanie jej do sałatki jarzynowej. Musze spróbować, aż jestem ciekawa reakcji rodziny… I to wcale nie dlatego, że jesteśmy mięsożerni (bo jesteśmy) ale dlatego, że to taka nowość…
Moje dzieciaki jak jadły pierwszy raz to nawet uwagi nie zwróciły 😉
Pyszności. Uwielbiam ciecierzycę 😀 Takie burgery idealnie zastępują mięso i o niebo lepiej smakują.
Czy da się je zrobić bez grzybów?