Menu
  • Dziś jest : 30 listopada 2019 Imieniny : Andrzeja, Justyny, Konstantego
  • Menu

    Burgery z ciecierzycy

  • Gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a deszcz non stop pada nam się nic nie chce. Najchętniej uciekamy wtedy z kubkiem kawy pod kocyk  i chcemy przeczekać tą pogodę. Niestety często jest to nie możliwe, bo zawsze jest praca do której trzeba wyjść, dzieci które trzeba zawieźć do przedszkola i dom który musimy posprzątać i obiad który trzeba przygotować. Szukamy wtedy inspiracji kulinarnych, by naszym bliskim smakowało dawało uczucie sytości i satysfakcji. Takie właśnie są burgery z ciecierzycy. Smaczne, syte i na pewno zaskakujące.

    Składniki :

    500g ciecierzycy
    150g suszonych grzybów
    4-6 ząbków czosnku
    1 cebula
    1/2 szkl. mąki kukurydzianej
    1/3 szkl. siemienia lnianego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz
    papryka wędzona
    olej

    Przygotowanie:

    Dzień wcześniej w osobnych naczyniach moczymy ciecierzycę i grzyby w wodzie (najlepiej przez noc).
    Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namaczania przez około 1,5 godziny (w razie potrzeby podlewamy wrzątkiem).
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na oleju.
    Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz obrany i pokrojony drobno czosnek.
    Całość chwilę smażymy.
    Ciecierzycę po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy.
    Dodajemy przesmażone grzyby z cebulką i czosnkiem oraz mąkę, siemię lniane, natkę pietruszki umytą i posiekaną.
    Wszystko mieszamy doprawiamy do smaku przyprawami.
    Odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie formujemy burgery.
    Obtaczamy je w mącę.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem, surówką, kaszą.

     

    Zapisz

  • 15 odpowiedzi na “Burgery z ciecierzycy”

    1. Cztery Fajery pisze:

      Jedna z moim ulubionych roślin strączkowych. Ciecierzycę i toor dal mogłaby jeść w każdej postaci, a twoje burgery zapowiadają się wyjątkowo smakowicie

    2. Anna pisze:

      Lubię czasami odpocząć od typowych.
      Smażę delikatnie i muszą być soczyste . Najbardziej smakują mi z domowym sosem pomidorowym lub keczupem z cukinii.

    3. Ania pisze:

      Nie jadłam jeszcze takich kotletow ale ciekawa jestem ich smaku 🙂 u mnie w domu to sami miesozercy to nie wiem czy takie kotlety by przeszły 🙂

    4. Marzena pisze:

      Przepis chętnie wypróbuję. Ciecierzycę bardzo lubię. Przy okazji przemycę ja rodzince☺️

    5. Jadłam i potwierdzam, ze te danie jest OBŁĘDNE. Normalnie byłam zaskoczona, że jest to tak apetyczna wersja, a jaka zdrowa. Dzięki, że mi o tym daniu przypomniałaś :*

    6. Iwona Banach pisze:

      Ciecierzycę jako samą w sobie lubi nawet bardzo, nigdy jednak nie robiłam z niej czegoś takiego, szczyt cudów to było dodanie jej do sałatki jarzynowej. Musze spróbować, aż jestem ciekawa reakcji rodziny… I to wcale nie dlatego, że jesteśmy mięsożerni (bo jesteśmy) ale dlatego, że to taka nowość…

    7. Felicja pisze:

      Pyszności. Uwielbiam ciecierzycę 😀 Takie burgery idealnie zastępują mięso i o niebo lepiej smakują.

      Czy da się je zrobić bez grzybów?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jajecznica z kurkami

    Jakie jest według Was idealne połączenie smakowe? Takie które zawsze króluje, nigdy się nie nudzi? Jest syte, smaczne, zdrowe i...

    Zamknij