Calzone
Danie włoskie idealne na piknik i nie tylko.
Składniki :
0,5 kg mąka pszenna + 4 łyżki
40 g drożdże
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
3/4 szkl. mleka Alpro
1/2 pętka kiełbasy
salami w plastrach op
ser mozarella 200g
ser żółty
2 pomidory
ser Bistro Cheddar Lactima w plastrach
oregano
pieprzsól
jajko
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem mieszamy aż się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i mąkę.
Całość mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą (1/2 łyżeczki) dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
Pod koniec zagniatania dodajemy olej.
Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk ponownie odstawiamy na ok.20 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na ok.6 równych części, następnie je rozwałkować na kształt koła.
Ciasto nie może być grubsze jak 5 mm. Farsz wyłożyć na połowę placka.
Krawędzie ciasta nawilżyć ciepłą wodą i zlepić, by nic nie wyszło podczas pieczenia.
Farsz:
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w plastry które przedzielamy 2 lub 4 części to samo robimy z salami.
Ser Cheddar kroimy na kawałeczki,a mozarellę w kostkę.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy Cheddar, kiełbasę, salami,pomidory,mozarelle.
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Placki zlepiamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 15-20 minut.
Podajemy posypane startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
Bardzo lubię,pysznie wygląda,pozdrawiam.
Pyszne calzone 🙂
Mniam, wyglądają pysznie 🙂