Menu
  • Dziś jest : 30 czerwca 2018 Imieniny : Emilii, Lucyny, Marcjala
  • Menu

    Canelloni z mięsem mielonym, cukinią i sosem czosnkowym

  • Canelloni z mięsem mielonym, cukinią i sosem czosnkowym

    Canelloni pyszny makaron nadziewany mięsem mielonym
    to rarytas kuchni włoskiej który wiele osób uwielbia.
    Zazwyczaj podawany z beszamelem, sosem pomidorowym,
    nadziewany mięsem mielonym. Moje canelloni nie jest jednak takie standardowe
    smakiem raczej wyjątkowym. Mięso mielone wiedzie prym, ale jest cukinią i papryką urozmaicone,
    a sosem czosnkowym dla odmiany dopełnione 😉

    Składniki :

    makaron canelloni (24 szt)
    500g mięsa mielonego
    4 małe cebule
    1 czerwona papryka
    2 średnie cukinie
    oliwa
    sól
    pieprz
    4 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam firmy Develey)
    bazylia
    200g sera żółtego
    masło

    Sos:

    350 g jogurtu naturalnego gęstego
    4 łyżki majonezu
    6 ząbków czosnku
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    zioła prowansalskie (według uznania)
    pieprz (według uznania)

    Przygotowanie :

    Cebulę (2szt.) obieramy, kroimy w pióra i szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie.
    Dodajemy mięso mielone,przesmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na drugiej patelni szklimy obraną i pokrojoną w pióra cebulę.
    Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (usuwamy z niej wcześniej miąższ)
    oraz po jakimś czasie umytą, oczyszczoną, z usuniętymi gniazdami nasion paprykę, pokrojoną w kostkę.
    Wszystko razem podduszamy aż zmięknie.
    Podsmażone mięso dokładamy do warzyw.
    Podduszamy razem chwilę pod koniec doprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią (można użyć innych ziół które lubimy).
    Gotowy farsz studzimy.

    Sos:

    Jogurt naturalny łączymy z majonezem.
    Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek.
    Gdy smak będzie niezbyt wyraźny dodajemy czosnek zwykły.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.

    Przestudzonym farszem nadziewamy każdą rurkę makarony.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem.
    Gdy układamy rurki jedna na drugiej każdą z nich polewamy wcześniej sosem czosnkowym.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Zapiekamy w naczyniu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez około 35 minut.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Technologia produkcji piwa – czyli co i jak?

    Amatorów i koneserów złocistego trunku z pianką w naszym kraju, ba, na całym świecie, nie brakuje. Piwo to przecież napój,...

    Zamknij