Canelloni z mięsem mielonym, cukinią i sosem czosnkowym
Canelloni pyszny makaron nadziewany mięsem mielonym
to rarytas kuchni włoskiej który wiele osób uwielbia.
Zazwyczaj podawany z beszamelem, sosem pomidorowym,
nadziewany mięsem mielonym. Moje canelloni nie jest jednak takie standardowe
smakiem raczej wyjątkowym. Mięso mielone wiedzie prym, ale jest cukinią i papryką urozmaicone,
a sosem czosnkowym dla odmiany dopełnione 😉
Składniki :
makaron canelloni (24 szt)
500g mięsa mielonego
4 małe cebule
1 czerwona papryka
2 średnie cukinie
oliwa
sól
pieprz
4 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam firmy Develey)
bazylia
200g sera żółtego
masło
Sos:
350 g jogurtu naturalnego gęstego
4 łyżki majonezu
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
zioła prowansalskie (według uznania)
pieprz (według uznania)
Przygotowanie :
Cebulę (2szt.) obieramy, kroimy w pióra i szklimy na patelni na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy mięso mielone,przesmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni szklimy obraną i pokrojoną w pióra cebulę.
Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (usuwamy z niej wcześniej miąższ)
oraz po jakimś czasie umytą, oczyszczoną, z usuniętymi gniazdami nasion paprykę, pokrojoną w kostkę.
Wszystko razem podduszamy aż zmięknie.
Podsmażone mięso dokładamy do warzyw.
Podduszamy razem chwilę pod koniec doprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią (można użyć innych ziół które lubimy).
Gotowy farsz studzimy.
Sos:
Jogurt naturalny łączymy z majonezem.
Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek.
Gdy smak będzie niezbyt wyraźny dodajemy czosnek zwykły.
Doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przestudzonym farszem nadziewamy każdą rurkę makarony.
Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem.
Gdy układamy rurki jedna na drugiej każdą z nich polewamy wcześniej sosem czosnkowym.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Zapiekamy w naczyniu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez około 35 minut.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Dodaj komentarz