Menu
  • Dziś jest : 8 listopada 2024 Imieniny : Seweryna, Gotfryda, Hadriana
  • Menu

    Cappuccino

  • Cappuccino

    Ciasto cudnie kremowe, smaczne i soczyste.
    Śmiem powiedzieć, że potrafi wpędzić w uzależnienie 😉

    Składniki :

    8 jajek
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła roślinnego
    2 szkl.mleka w proszku
    2 serki homogenizowane waniliowe
    3 łyżeczki żelatyny
    1 op.kawy Cappuccino smak waniliowy
    360g biszkoptów

    Przygotowanie :

    W misce zmiksować 4 jajka, 1/2 szkl.cukru,mąkę i proszek do pieczenia.
    Upiec biszkopt.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
    przez 20-25minut w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm.
    Ostudzić. Od kawy odsypać ok.3-4 łyżki a z resztę rozpuścić w 1 litrze wody.
    W misce ubić 1 jajko,3 żółtka i 1/2 szkl.cukru.
    Do masy jajecznej dodajemy masło roślinne, mleko w proszku, serki i żelatynę
    rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić.
    Jedną część wyłożyć na dno blaszki, nasączyć kawą, wyłożyć krem, biszkopty nasączone
    kawą. Na biszkoptach układamy drugą część biszkopta. Czynność powtarzamy
    (biszkopt-krem-biszkopty).
    Wierzch ciasta posypujemy resztą kawy.
    Całość schładzamy w lodówce.
    Ja zawsze wstawiać ciasto do lodówki na noc.

    Rady :
    Aby biszkopty i biszkopt szybko się nasączyły wykorzystujemy do tego ciepłą kawę.

  • 5 odpowiedzi na “Cappuccino”

    1. gin pisze:

      Zdecydowanie wygląda, jakby potrafiło 🙂 Pyszności 🙂

    2. ilapop pisze:

      Czemu ja tu prędzej nie trafiłam! Wygląda obłędnie! Muszę się zagłębić w twój świat 🙂

    3. Nika pisze:

      2 serki homogenizowane, ale proszę mi określic o jakiej pojemności, bo są rozne, a nie chciaabym żeby było za mało / za dużo.

    4. Joanna RożowaKuchnia pisze:

      Przepysznie wygląda . Ciekaw wykonanie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *