Cappuccino
Ciasto cudnie kremowe, smaczne i soczyste.
Śmiem powiedzieć, że potrafi wpędzić w uzależnienie 😉
Składniki :
8 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła roślinnego
2 szkl.mleka w proszku
2 serki homogenizowane waniliowe
3 łyżeczki żelatyny
1 op.kawy Cappuccino smak waniliowy
360g biszkoptów
Przygotowanie :
W misce zmiksować 4 jajka, 1/2 szkl.cukru,mąkę i proszek do pieczenia.
Upiec biszkopt.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
przez 20-25minut w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm.
Ostudzić. Od kawy odsypać ok.3-4 łyżki a z resztę rozpuścić w 1 litrze wody.
W misce ubić 1 jajko,3 żółtka i 1/2 szkl.cukru.
Do masy jajecznej dodajemy masło roślinne, mleko w proszku, serki i żelatynę
rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić.
Jedną część wyłożyć na dno blaszki, nasączyć kawą, wyłożyć krem, biszkopty nasączone
kawą. Na biszkoptach układamy drugą część biszkopta. Czynność powtarzamy
(biszkopt-krem-biszkopty).
Wierzch ciasta posypujemy resztą kawy.
Całość schładzamy w lodówce.
Ja zawsze wstawiać ciasto do lodówki na noc.
Rady :
Aby biszkopty i biszkopt szybko się nasączyły wykorzystujemy do tego ciepłą kawę.
Zdecydowanie wygląda, jakby potrafiło 🙂 Pyszności 🙂
Czemu ja tu prędzej nie trafiłam! Wygląda obłędnie! Muszę się zagłębić w twój świat 🙂
2 serki homogenizowane, ale proszę mi określic o jakiej pojemności, bo są rozne, a nie chciaabym żeby było za mało / za dużo.
Ja użyłam 2 serki po 150g
Przepysznie wygląda . Ciekaw wykonanie 🙂