Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Carbonara

  • Carbonara

    Dania makaronowe są w naszym domu obowiązkowe, a prostota i łatwość wykonania Carbonara sprawia, że gości na naszym stole dość często.

    Składniki :

    makaron rurki op,
    śmietana 30 lub 36% 0,5l  ,
    1/2 kostki masła,
    ser żółty drobno starty ok.20 dag,
    pętko zawijane kiełbasy (u mnie zwyczajna),
    bazylia do posypania

    Przygotowanie :

    Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu).
    Ugotowany odcedzamy na sitku . Kiełbasę kroimy w kostkę. Masło roztapiamy na patelni następnie dodajemy kiełbasę.
    Gdy będzie podsmażona powoli dolewamy śmietanę i delikatnie mieszamy.
    Całość zagrzewamy do wrzenia.

    Na talerz nakładamy makaron podsypujemy serem następnie polewamy kiełbasą z sosem.Wierzch posypujemy serem i bazylią.

    Smacznego 🙂

  • 3 odpowiedzi na “Carbonara”

    1. Miras pisze:

      Pychotkaaaaaa !!! 🙂

    2. Marzynia pisze:

      Czytam Pani bloga z przyjemnością, bo jest pani doświadczoną gospodynią i bezpretensjonalną kobietą. Jednak nie mogę (proszę wybaczyć, ale byłam we Włoszech chyba z 10 razy) nie zaprotestować w tym wypadku – to danie powinno się nazywać: „nasza karbonara” czy coś w tym stylu. Bo z prawdziwą carbonara nie ma nic wspólnego, aczkolwiek jest na pewno pyszne 🙂
      Pozdrawiam – Marzena

      • paula pisze:

        Danie zostało dodane już dawno, a jego nazwa i sposób przygotowania nie były do końca sprecyzowane, a nie sposób tego zmienić

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *