Carbonara
Dania makaronowe są w naszym domu obowiązkowe, a prostota i łatwość wykonania Carbonara sprawia, że gości na naszym stole dość często.
Składniki :
makaron rurki op,
śmietana 30 lub 36% 0,5l ,
1/2 kostki masła,
ser żółty drobno starty ok.20 dag,
pętko zawijane kiełbasy (u mnie zwyczajna),
bazylia do posypania
Przygotowanie :
Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu).
Ugotowany odcedzamy na sitku . Kiełbasę kroimy w kostkę. Masło roztapiamy na patelni następnie dodajemy kiełbasę.
Gdy będzie podsmażona powoli dolewamy śmietanę i delikatnie mieszamy.
Całość zagrzewamy do wrzenia.
Na talerz nakładamy makaron podsypujemy serem następnie polewamy kiełbasą z sosem.Wierzch posypujemy serem i bazylią.
Smacznego 🙂
Pychotkaaaaaa !!! 🙂
Czytam Pani bloga z przyjemnością, bo jest pani doświadczoną gospodynią i bezpretensjonalną kobietą. Jednak nie mogę (proszę wybaczyć, ale byłam we Włoszech chyba z 10 razy) nie zaprotestować w tym wypadku – to danie powinno się nazywać: „nasza karbonara” czy coś w tym stylu. Bo z prawdziwą carbonara nie ma nic wspólnego, aczkolwiek jest na pewno pyszne 🙂
Pozdrawiam – Marzena
Danie zostało dodane już dawno, a jego nazwa i sposób przygotowania nie były do końca sprecyzowane, a nie sposób tego zmienić