Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Chleb pszenny na drożdżach

  • Chleb pszenny na drożdżach

    Chleb pszenny na drożdżach szybki i łatwy w wykonaniu.
    Da nam satysfakcję z wypieku i smak który pozostanie w pamięci.

    Składniki:

    800g mąki pszennej typ 750 + mąka do podsypania (użyłam firmy Kłos-Pol)
    30g drożdży
    25g miękkiego masła
    150 ml ciepłego mleka
    200 ml ciepłej wody
    3 łyżeczki cukru płaskie
    1 łyżeczka soli płaska

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy, zasypujemy z cukrem.
    Następnie dodajemy wodę i 2-3 łyżki mąki.
    Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    W między czasie pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski.
    Dodajemy sól, miękkie masło, ciepłe mleko i zaczyn drożdżowy.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.
    Po upływie tego czasu ciasto uderzamy pięścią, zagniatamy raz jeszcze.
    Formujemy pożądany kształt.
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podsypanym mąką.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 0,5-1 h. Po tym czasie chlebek nacinamy na wierzchu.
    Pieczemy przez 10minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230st.C
    Następnie zmniejszamy temperaturę do 200st.C i pieczemy około 30 minut.
    Gdy chlebek zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywamy go folią aluminiową.
    Po upieczeniu chlebek zostawiamy w piekarniku, by ostygł.
    Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
    Smacznego.

    Rady :

    Gdy wyrabiane ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy je mąką,
    natomiast gdy jest zbyt gęste i nie chce się dobrze zagnieść dodajemy ciepłej wody.

  • 4 odpowiedzi na “Chleb pszenny na drożdżach”

    1. Jola pisze:

      Domowy chleb jest najlepszy

    2. Isia pisze:

      Wypróbowałam ten przepis i powiem szczerze, że nie sądziłam, że będzie taki dobry. Rewelacyjnie smakuje z powidłami istna bajka

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *