Chleb pszenny na drożdżach
Chleb pszenny na drożdżach szybki i łatwy w wykonaniu.
Da nam satysfakcję z wypieku i smak który pozostanie w pamięci.
Składniki:
800g mąki pszennej typ 750 + mąka do podsypania (użyłam firmy Kłos-Pol)
30g drożdży
25g miękkiego masła
150 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
3 łyżeczki cukru płaskie
1 łyżeczka soli płaska
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy z cukrem.
Następnie dodajemy wodę i 2-3 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W między czasie pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy sól, miękkie masło, ciepłe mleko i zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po upływie tego czasu ciasto uderzamy pięścią, zagniatamy raz jeszcze.
Formujemy pożądany kształt.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podsypanym mąką.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 0,5-1 h. Po tym czasie chlebek nacinamy na wierzchu.
Pieczemy przez 10minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230st.C
Następnie zmniejszamy temperaturę do 200st.C i pieczemy około 30 minut.
Gdy chlebek zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywamy go folią aluminiową.
Po upieczeniu chlebek zostawiamy w piekarniku, by ostygł.
Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
Smacznego.
Rady :
Gdy wyrabiane ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy je mąką,
natomiast gdy jest zbyt gęste i nie chce się dobrze zagnieść dodajemy ciepłej wody.
Domowy chleb jest najlepszy
To prawda domowe chleby są rewelacyjne
Wypróbowałam ten przepis i powiem szczerze, że nie sądziłam, że będzie taki dobry. Rewelacyjnie smakuje z powidłami istna bajka
Miło mi to słyszeć