Chleb pszenny z makiem na drożdżach
Chleb pszenny z makiem na drożdżach to pyszny chleb który piekę swoim najbliższym.
Mimo, że wymaga dużego nakładu pracy trud włożony w wykonanie zwraca się z pierwszym kęsem.
Składniki :
5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej chlebowej
3/4 szkl. maku niebieskiego (użyłam firmy Skworcu)
25g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
60-70 g masła
1 jajko
1 i 1/2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro) + 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy cukrem.
Mieszamy aż się rozpuszczą.
Łączymy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Na stolnicę przesiewamy mąki, sól i mak.
Dodajemy jajko, masło i zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia
pod lnianą ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy.
Formujemy bochenek na wymiar keksówki ( u mnie klasyczny wymiar blaszki).
Chlebek przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem.
Ponownie odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wierzch chlebka smarujemy pozostałym mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
przez 15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180st.C
i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.
Gdy chlebek zbyt szybko zacznie się przypiekać przykrywamy go folią aluminiową
bądź papierem do pieczenia.
Po upieczeniu chleb studzimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Jaki ładny chlebek ci wyszedł . Z Makiem nie robiłam jeszcze 🙂
Ostatnio „nauczyłam” się jeść tylko chleby żytnie 🙂