Menu
  • Dziś jest : 14 września 2024 Imieniny : Bernarda, Roksany, Cypriana
  • Menu

    Chleb pszenny z makiem na drożdżach

  • Chleb pszenny z makiem na drożdżach

    Chleb pszenny z makiem na drożdżach to pyszny chleb który piekę swoim najbliższym.
    Mimo, że wymaga dużego nakładu pracy trud włożony w wykonanie zwraca się z pierwszym kęsem.

    Składniki :

    5 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki pszennej chlebowej
    3/4 szkl. maku niebieskiego (użyłam firmy Skworcu)
    25g drożdży
    1 łyżka soli
    2 łyżeczki cukru
    60-70 g masła
    1 jajko
    1 i 1/2 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro) + 2-3 łyżki

    Przygotowanie:

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Mieszamy aż się rozpuszczą.
    Łączymy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
    Na stolnicę przesiewamy mąki, sól i mak.
    Dodajemy jajko, masło i zaczyn drożdżowy.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia
    pod lnianą ściereczką.
    Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy.
    Formujemy bochenek na wymiar keksówki ( u mnie klasyczny wymiar blaszki).
    Chlebek przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem.
    Ponownie odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wierzch chlebka smarujemy pozostałym mlekiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
    przez 15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180st.C
    i pieczemy jeszcze przez około 30 minut.
    Gdy chlebek zbyt szybko zacznie się przypiekać przykrywamy go folią aluminiową
    bądź papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu chleb studzimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Chleb pszenny z makiem na drożdżach”

    1. Jaki ładny chlebek ci wyszedł . Z Makiem nie robiłam jeszcze 🙂

    2. agata pisze:

      Ostatnio „nauczyłam” się jeść tylko chleby żytnie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *