Chleb pszenny z serem i ziarnami
Chleb pszenny z serem i ziarnami na śniadanie najlepiej smakuje chleb który sami upieczemy.
Dłużej zachowuje świeżość, bardziej smakuje i rozpływa się w ustach. Chleb pszenny z serem i ziarnami właśnie taki jest.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. sezamu
100g pestek dyni
5 łyżek pestek słonecznika łuskanego
100g sera żółtego
2 jajka
szczypta soli
125g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
Dodatkowo :
tłuszcz do formy/papier do pieczenia
forma tzw. keksówka ( u mnie wymiar 12x 31cm)
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski.
Dodajemy sól, ser żółty starty na tarce o średnich oczkach oraz
uprażone na suchej patelni ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka.
Dodajemy rozpuszczone masło i mleko.
Mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy do miski z mąką i ziarnami.
Mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Formę natłuszczamy/wykładamy papierem.
Wykładamy nasz chlebek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
przez 30-40 minut (gdy chlebek się zacznie za szybko rumienić przykrywamy go papierem.
Po upieczeniu chlebek zostawiamy na 5 minut piekarniku.
Po tym czasie delikatnie wyciągamy.
Smacznego
Dodaj komentarz