Menu
  • Dziś jest : 6 lutego 2020 Imieniny : Bohdana, Doroty, Pawła
  • Menu

    Chleb pszenny z serem i ziarnami

  • Chleb pszenny z serem i ziarnami

    Chleb pszenny z serem i ziarnami  na śniadanie najlepiej smakuje chleb który sami upieczemy.
    Dłużej zachowuje świeżość, bardziej smakuje i rozpływa się w ustach. Chleb pszenny z serem i ziarnami właśnie taki jest.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. sezamu
    100g pestek dyni
    5 łyżek pestek słonecznika łuskanego
    100g sera żółtego
    2 jajka
    szczypta soli
    125g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mleka

    Dodatkowo :

    tłuszcz do formy/papier do pieczenia
    forma tzw. keksówka ( u mnie wymiar 12x 31cm)

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski.
    Dodajemy sól, ser żółty starty na tarce o średnich oczkach oraz
    uprażone na suchej patelni ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika.
    W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka.
    Dodajemy rozpuszczone masło i mleko.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Dodajemy do miski z mąką i ziarnami.
    Mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
    Formę natłuszczamy/wykładamy papierem.
    Wykładamy nasz chlebek.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C
    przez 30-40 minut (gdy chlebek się zacznie za szybko rumienić przykrywamy go papierem.
    Po upieczeniu chlebek zostawiamy na 5 minut piekarniku.
    Po tym czasie delikatnie wyciągamy.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *