Chlebek pszenno-owsiany z szynką, serem i papryką
Czy chlebek zawsze musi być taki sam? Nudny bez urozmaiceń?
Dziś mam dla Was propozycję na pyszny chlebek z dodatkami.
Szynka, ser i papryka otulone smakiem chleba to jest to co tygryski lubią najbardziej 😉
Składniki :
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki owsianej
3/4 czerwonej papryki
100 g szynki
150g sera Feta
szczypta soli
1 szkl. mleka
2 jajka
120g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne.
Następnie kroimy na większe kawałki, układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180st.C
piekarniku na kilka minut, by papryka się przypiekła.
Po kilku minutach paprykę wyciągamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy sól, pokruszony ser, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i mleko.
Dodajemy do miski z sypkimi składnikami i dodajemy rozpuszczone masło.
Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Masa może mieć grudki, ale to nam nie przeszkadza.
Przygotowaną masą wypełniamy blaszkę (ja użyłam średniej wielkości blaszki aluminiowej
którą wcześniej natłuściłam).
Pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 50-60 minut do momentu gdy patyczek po wbiciu w masę będzie suchy.
Fajne połączenie
Świetny pomysł 🙂 z pewnością jest pyszny 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 na pewno w wolnej chwili się pokuszę i wypróbuje przepis 🙂
Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.