Menu
  • Dziś jest : 28 grudnia 2021 Imieniny : Teofili, Godzisława, Antoniego
  • Menu

    Chlebek pszenno-owsiany z szynką, serem i papryką

  • Chlebek pszenno-owsiany z szynką, serem i papryką

    Czy chlebek zawsze musi być taki sam? Nudny bez urozmaiceń?
    Dziś mam dla Was propozycję na pyszny chlebek z dodatkami.
    Szynka, ser i papryka otulone smakiem chleba to jest to co tygryski lubią najbardziej 😉

    Składniki :

    1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. mąki owsianej
    3/4 czerwonej papryki
    100 g szynki
    150g sera Feta
    szczypta soli
    1 szkl. mleka
    2 jajka
    120g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie :

    Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne.
    Następnie kroimy na większe kawałki, układamy na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 180st.C
    piekarniku na kilka minut, by papryka się przypiekła.
    Po kilku minutach paprykę wyciągamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy sól, pokruszony ser, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę.
    W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka i mleko.
    Dodajemy do miski z sypkimi składnikami i dodajemy rozpuszczone masło.
    Mieszamy łyżką do połączenia składników.
    Masa może mieć grudki, ale to nam nie przeszkadza.
    Przygotowaną masą wypełniamy blaszkę  (ja użyłam średniej wielkości blaszki aluminiowej
    którą wcześniej natłuściłam).
    Pieczemy w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 50-60 minut do momentu gdy patyczek po wbiciu w masę będzie suchy.

  • 4 odpowiedzi na “Chlebek pszenno-owsiany z szynką, serem i papryką”

    1. Isia pisze:

      Fajne połączenie

    2. Marzena pisze:

      Świetny pomysł 🙂 z pewnością jest pyszny 🙂

    3. Kasik pisze:

      Wygląda bardzo smacznie 🙂 na pewno w wolnej chwili się pokuszę i wypróbuje przepis 🙂

    4. mopswkuchni pisze:

      Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Leczo

    Leczo bez tej zupy nie byłoby lata. Każdy ją zna i chętnie się nią delektuje. Dużo warzyw to jej nie...

    Zamknij