Ciasteczka cytrynowo- makowe
Ciasteczka cytrynowo- makowe gdzie smak i zapach cytryny zmysły pobudza, a mak dodaje smaczku. Takie połączenie składników brzmi dla Was niewiarygodnie?
A jednak takie ciasteczka zrobiłam i się nimi tak zauroczyłam, że robię je ponownie.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki skórek (użyłam firmy GoldPack)
1/3 szkl. cukru
3 łyżeczki maku
150g masła w temperaturze pokojowej
sok z 1 cytryny
1 jajko rozkłócone
szczypta soli
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy sól, cukier, mak, mieszankę skórek,
masło, rozkłócone jajko oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Następnie ciasto wyciągamy formujemy z niego wałek.
Z ciastka odkrawamy około 5mm kawałki które delikatnie dociskamy rozpłaszczając
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 12-15 minut.
Najlepiej jest pilnować ciastek i wyciągnąć je z piekarnika gdy brzegi będą zarumienione.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
Smacznego
Lubię takie ciasteczka 🙂