Ciasteczka herbaciane
Ciasteczka herbaciane z mąki orkiszowej brzmi dla Was niewiarygodnie,
a jednak takie ciasteczka powstały w mojej kuchni.
Kruche i aromatyczne do herbaty rewelacja.
Składniki :
2 szkl. mąki orkiszowej
1/2 szkl. naparu z 2 łyżek herbaty (użyłam Basilur)
2 łyżki rodzynek
150g miękkiego masła
szczypta soli
1/3 szkl. cukru
Przygotowanie :
Do miski przesiewamy mąkę,
Dodajemy cukier, sól, rodzynki, miękkie masło oraz przestudzony i przecedzony napar.
Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia składników.
Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Z ciasta formujemy wałek.
Następnie odcinamy kawałki o szerokości około 7-8 mm.
Delikatnie spłaszczamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Smacznego 😉
Bardzo fajne ciasteczka , Kształt i składniki dopasowane do mojego gustu.
Cóż za smakowite wiosenne ciasteczka (:
Muszą być pyszne. Ja robiłam podobne i bardzo nam smakowały 🙂 Twoje wyglądają super 🙂
pyyyyyycha 🙂
zdrowe , smaczne ciasteczka 🙂
Robię podobne ciasteczka, pycha 🙂
bardzo ciekawy przepis nigdy z takiej mąki nic nie robiłam
To zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię smak herbaty w wypiekach 🙂
Ekstra zdrowa słodycz 😉
coś dla mojej córeczki – pyszne ciasteczka 🙂
Ciastka wyglądają nieźle i na dodatek są zdrowsze niż te z paczki