Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Ciasteczka herbaciane

  • Ciasteczka herbaciane

    Ciasteczka herbaciane z mąki orkiszowej brzmi dla Was niewiarygodnie,
    a jednak takie ciasteczka powstały w mojej kuchni.
    Kruche i aromatyczne do herbaty rewelacja.

    Składniki :

    2 szkl. mąki orkiszowej
    1/2 szkl. naparu z 2 łyżek herbaty (użyłam Basilur)
    2 łyżki rodzynek
    150g miękkiego masła
    szczypta soli
    1/3 szkl. cukru

    Przygotowanie :

    Do miski przesiewamy mąkę,
    Dodajemy cukier, sól, rodzynki, miękkie masło oraz przestudzony i przecedzony napar.
    Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia składników.
    Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyciągamy.
    Z ciasta formujemy wałek.
    Następnie odcinamy kawałki o szerokości około 7-8 mm.
    Delikatnie spłaszczamy.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    Smacznego 😉

  • 10 odpowiedzi na “Ciasteczka herbaciane”

    1. Bardzo fajne ciasteczka , Kształt i składniki dopasowane do mojego gustu.

    2. Cóż za smakowite wiosenne ciasteczka (:

    3. Marzena pisze:

      Muszą być pyszne. Ja robiłam podobne i bardzo nam smakowały 🙂 Twoje wyglądają super 🙂

    4. Kasia S pisze:

      pyyyyyycha 🙂
      zdrowe , smaczne ciasteczka 🙂

    5. Danuta pisze:

      Robię podobne ciasteczka, pycha 🙂

    6. Justyna pisze:

      bardzo ciekawy przepis nigdy z takiej mąki nic nie robiłam

    7. gin pisze:

      To zdecydowanie coś dla mnie, bardzo lubię smak herbaty w wypiekach 🙂

    8. Elwira pisze:

      Ekstra zdrowa słodycz 😉

    9. Kasia S pisze:

      coś dla mojej córeczki – pyszne ciasteczka 🙂

    10. Ciastka wyglądają nieźle i na dodatek są zdrowsze niż te z paczki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *