Ciasteczka kawowe
Ciasteczka kawowe to rarytas nie tylko dla miłośników tego wspaniałego napoju.
Ciasteczka są delikatne, rozpływają się w ustach,a dodatek kawy nadaje im charakterystycznego smaku.
Składniki :
3 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
2 łyżki zmielonej kawy Cafe Liegeois „Magnifico“ (od Przyjaciele Kawy)
1/3 szkl. zaparzonej kawy Cafe Liegeois „Magnifico“ (od Przyjaciele Kawy)
100g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Przygotowanie :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy napar z kawy i kawę, a następnie
mąkę przesiewamy z proszkiem.
Zagniatamy ciasto.
Schładzamy w lodówce 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Dzielimy na 2 części.
Każdą z części rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm.
Foremkami wycinamy ciasteczka (gdy nie mamy foremek możemy użyć np. szklanki).
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 12-15 minut.
Studzimy i zjadamy.
Smacznego
Lubię kawowe ciasta, muszę więc spróbować.