Ciasteczka korzenne jesienne
Ciasteczka korzenne jesienne umilą nam nie jedno spotkanie z przyjaciółmi,
dodadzą uroku spotkaniom przy kawie, sprawią ,że uśmiech na buzi się pokaże 😉
Składniki :
2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
250g margaryny
1 op. przyprawy do ciastek korzennych (użyłam firmy Kamis)
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy cukier, przyprawę, żółtka i margarynę.
Zagniatamy ciasto które gdy będzie gładkie schładzamy przez 1 godzinę w zamrażalniku.
Po upływie tego czasu wyciągamy je.
Dzielimy na pół.
Rozwałkowujemy na płaski placek około 0,5cm podsypany mąką.
Foremkami wykrawamy ciastka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 10 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Wierzch posypujemy odrobiną cukru pudru.
Fajne kształty maja twoje ciasteczka. Pomysłowe i dzieci na pewno nie ominą ich wzrokiem 🙂
wow cuda
Ale słodziutkie:-)
Ale mają fajny, intensywny kolor 🙂
Na pewno zrobię, lubię łatwe, szybkie przepisy 🙂