Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Ciasteczka korzenne jesienne

  • Ciasteczka korzenne jesienne

    Ciasteczka korzenne jesienne umilą nam nie jedno spotkanie z przyjaciółmi,
    dodadzą uroku spotkaniom przy kawie, sprawią ,że uśmiech na buzi się pokaże 😉

    Składniki :

    2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
    250g margaryny
    1 op. przyprawy do ciastek korzennych (użyłam firmy Kamis)
    2 żółtka
    1/2 szkl. cukru pudru

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Dodajemy cukier, przyprawę, żółtka i margarynę.
    Zagniatamy ciasto które gdy będzie gładkie schładzamy przez 1 godzinę w zamrażalniku.
    Po upływie tego czasu wyciągamy je.
    Dzielimy na pół.
    Rozwałkowujemy na płaski placek około 0,5cm podsypany mąką.
    Foremkami wykrawamy ciastka.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 10 minut.
    Wyciągamy i studzimy.
    Wierzch posypujemy odrobiną cukru pudru.

  • 5 odpowiedzi na “Ciasteczka korzenne jesienne”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Fajne kształty maja twoje ciasteczka. Pomysłowe i dzieci na pewno nie ominą ich wzrokiem 🙂

    2. gin pisze:

      Ale mają fajny, intensywny kolor 🙂

    3. Madzia pisze:

      Na pewno zrobię, lubię łatwe, szybkie przepisy 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *