Ciasteczka kruche maślane
Ciasteczka kruche maślane to smakołyk nie tylko dla dzieci.
Ciasteczka rozpływają się w ustach zapewniając naszemu podniebieniu chwile rozkoszy.
Składniki :
2-2,5 szkl mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
200g masła
1/3 szkl. cukru pudru
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej.
Zagniatamy gładkie ciastko.
Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Dzielimy na pół.
Wałkiem rozwałkowujemy na cienki placek około 5 mm.
Foremkami wycinamy kształty.
Pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
Studzimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Dzięki uprzejmości firmy Stodoła w przygotowaniu moich ciasteczek mogłam wykorzystać
wałek który zdobią koniczynki.
Zdobienia ciasteczek przyciągają oko, a dzieci są pełne zachwytu, że ich smakołyki mogą
mieć ulubione kształty na których widzimy czterolistną koniczynkę.
W ofercie firmy jest duży wybór wałków więc jeśli chcecie zajrzyjcie na ich stronę
i sprezentujcie sobie taki rarytas który dodatkowo może być doskonałym prezentem.
Boski ten wałek 🙂
Super ciasteczka Ci wyszły 🙂
Super wyszły. Ja jestem również dumą posiadaczką takiego wałka. One są boskie. Również polecam.
Jaki fajny wzór mają te ciasteczka . Bardzo fajne ci wyszły .
Ten fajny wzorek to zasługa wałka który okazał się rewelacyjny
Piękne te twoje ciasteczka 🙂
a gdzie proszek do pieczenia
Do tych ciasteczek nie dodaje się proszku