Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe do chrupania i przy kawie delektowania.
Składniki :
1 szkl. migdałów tartych (użyłam Back Mit)
3 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
1/2 szkl. cukru pudru
200g masła miękkiego
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie :
Z podanym składników zagniatamy ciasto.
Gdy składniki będą połączone owijamy je w folię aluminiową i przez godzinę chłodzimy w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Dzielimy na pół.
Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.
Foremkami wykrawamy kształty.
Skrawki ciasta które nam zostały z dwóch placków ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy.
Całą czynność powtarzamy aż ciasto nam się skończy.
Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy i zjadamy ze smakiem.
Dzisiaj spróbuję zrobić takie ciasteczka, tylko zamiast mąki pszennej użyję razowej. Dam znać jak wyszły 🙂