Menu
  • Dziś jest : 14 stycznia 2025 Imieniny : Feliksa, Hilarego, Odona
  • Menu

    Ciasteczka migdałowe

  • Ciasteczka migdałowe

    Ciasteczka migdałowe do chrupania i przy kawie delektowania.

    Składniki :

    1 szkl. migdałów tartych (użyłam Back Mit)
    3 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
    1/2 szkl. cukru pudru
    200g masła miękkiego
    1 op. cukru waniliowego
    3 jajka
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Przygotowanie :

    Z podanym składników zagniatamy ciasto.
    Gdy składniki będą połączone owijamy je w folię aluminiową i przez godzinę chłodzimy w lodówce.
    Po tym czasie ciasto wyciągamy.
    Dzielimy na pół.
    Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.
    Foremkami wykrawamy kształty.
    Skrawki ciasta które nam zostały z dwóch placków ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy.
    Całą czynność powtarzamy aż ciasto nam się skończy.
    Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 15 minut.
    Po upieczeniu ciasteczka studzimy i zjadamy ze smakiem.

    wigilia

  • Jedna odpowiedź do “Ciasteczka migdałowe”

    1. Tomek Wola pisze:

      Dzisiaj spróbuję zrobić takie ciasteczka, tylko zamiast mąki pszennej użyję razowej. Dam znać jak wyszły 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *