Ciasteczka serowe półkruche
Ciasteczka idealne na spotkanie w gronie najbliższych, do kawy
przy ploteczkach z koleżanką czy jako coś do chrupania podczas seansu filmowego.
Składniki :
400 g mąki pszennej
400 g sera białego półtłustego
150 g masła
3 jajka
2 łyżeczki mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Ser zmielić 2 razy.
Z mąki, 2 jajek, masła, sera, szczypty soli i 1 łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk chłodzimy je przez ok.1 w lodówce.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy je mąką od spodu, by nie przywierało)
na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawamy koła które dzielimy na pół.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez 10 minut
(aż ciasteczka się zrumienią).
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka od razu przekładamy na inne naczynie
gdyż pozostawione na blasze dalej będą się piekły.
Dodaj komentarz