Menu
  • Dziś jest : 20 kwietnia 2024 Imieniny : Agnieszki, Czesława, Amalii
  • Menu

    Ciasteczka serowe półkruche

  • Ciasteczka serowe półkruche Ciasteczka idealne na spotkanie w gronie najbliższych, do kawy
    przy ploteczkach z koleżanką czy jako coś do chrupania podczas seansu filmowego.

    Składniki :

    400 g mąki pszennej
    400 g sera białego półtłustego
    150 g masła
    3 jajka
    2 łyżeczki mleka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Ser zmielić 2 razy.
    Z mąki, 2 jajek, masła, sera, szczypty soli i 1 łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk chłodzimy je przez ok.1 w lodówce.
    Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy je mąką od spodu, by nie przywierało)
    na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawamy koła które dzielimy na pół.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C
    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez 10 minut
    (aż ciasteczka się zrumienią).
    Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka od razu przekładamy na inne naczynie
    gdyż pozostawione na blasze dalej będą się piekły.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *