Ciasteczka z konfiturami
Ciasteczka z konfiturami to propozycja dla najmłodszych, by sprawić im przyjemność
i osłodzić trudy choćby szkoły.
Składniki :
600g mąki pszennej (użyłam mąki ekologicznej firmy Symbio)
1 słoik konfitury truskawkowej (użyłam ekologicznej firmy Symbio)
6 żółtek
3/4 szkl. cukru pudru
300-350g masła
Przygotowanie :
Z mąki, żółtek, cukru i masła zagniatamy ciasto.
Gdy jego konsystencja będzie jednolita i zacznie odchodzić od rąk,
zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na 3 lub 4 kawałki.
Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości około 7mm.
Ja swoje ciasteczka wykrawałam szklanką.
W połowie z wykrojonych okrągłych ciasteczek foremkami wykrawamy
preferowane kształty (u mnie były to serduszka i gwiazdki akurat miałam takie foremki).
Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.c przez około 10 minut.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy.
Po ostudzeniu pełne kółka smarujemy konfiturą i przykrywamy je
okrągłym ciastkiem z preferowanym wzorem.
Tak przygotowanymi ciasteczkami pozostaje się tylko delektować 😉
mmm… obłędne te ciastka!
wow ale cudne te ciasteczka
wow super wyglądają te ciasteczka 🙂
pychotka
Kolor cudny , świetny miałaś pomysł na zastosowanie produktów 🙂
Super pomysł na otworki 😀 Wyglądają obłędnie!
pięknie wyglądają
apetycznie wyglądają aż ślinka cieknie 😛
Kuszą smakiem i kolorem!
Warto takie zrobić do kawy czy herbaty 🙂