Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Ciasteczka żytnie z rodzynkami

  • Ciasteczka żytnie z rodzynkami

    Ciasteczka żytnie z rodzynkami to mój mały eksperyment smakowy.
    Zaskakujący smak i aromat to nie jedyne atuty tych ciastek.

    Składniki :

    4 szkl. mąki żytniej razowej (użyłam z Młynu Kopytowa)
    200g masła miękkiego
    100g rodzynek
    1/2 szkl. sezamu
    szczypta soli
    3 łyżki mleka (użyłam orzechowego firmy Alpro)
    1 jajko
    1/2 szkl. cukru

    Przygotowanie :

    W misce miksujemy masło z cukrem, jajkiem i solą na puszystą masę.
    Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko.
    Gdy składniki się połączą dodajemy rodzynki i sezam.
    Dokładnie mieszamy.
    Z ciasta formujemy kulki, by ciasto nie lepiło się do rąk oprószamy ręce mąką.
    Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 15 minut.

  • 8 odpowiedzi na “Ciasteczka żytnie z rodzynkami”

    1. Malvie pisze:

      kiedyś robiłam podobne, bardzo dobre 🙂

    2. Justyna pisze:

      o to coś na moją dietę

    3. wadera61 pisze:

      Rodzynki i sezam 🙂 Mniam , mniammm….

    4. Katarzyna Skrypnik pisze:

      ciasteczka mniam mniam

    5. kasia pisze:

      uwielbiam właśnie takie

    6. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Nie ma to jak ciasteczka. Skosztujesz kiedy chcesz i na jeden kęs 🙂

    7. foodmania pisze:

      pyszne, domowe ciasteczka!

    8. natii pisze:

      uwielbiam twoje przepisy są świetne! 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *