Ciasteczka żytnie z rodzynkami
Ciasteczka żytnie z rodzynkami to mój mały eksperyment smakowy.
Zaskakujący smak i aromat to nie jedyne atuty tych ciastek.
Składniki :
4 szkl. mąki żytniej razowej (użyłam z Młynu Kopytowa)
200g masła miękkiego
100g rodzynek
1/2 szkl. sezamu
szczypta soli
3 łyżki mleka (użyłam orzechowego firmy Alpro)
1 jajko
1/2 szkl. cukru
Przygotowanie :
W misce miksujemy masło z cukrem, jajkiem i solą na puszystą masę.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mleko.
Gdy składniki się połączą dodajemy rodzynki i sezam.
Dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki, by ciasto nie lepiło się do rąk oprószamy ręce mąką.
Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 15 minut.
kiedyś robiłam podobne, bardzo dobre 🙂
o to coś na moją dietę
Rodzynki i sezam 🙂 Mniam , mniammm….
ciasteczka mniam mniam
uwielbiam właśnie takie
Nie ma to jak ciasteczka. Skosztujesz kiedy chcesz i na jeden kęs 🙂
pyszne, domowe ciasteczka!
uwielbiam twoje przepisy są świetne! 🙂