Menu
  • Dziś jest : 20 kwietnia 2024 Imieniny : Agnieszki, Czesława, Amalii
  • Menu

    Ciasteczkowa kratka z dżemem

  • Ciasteczkowa kratka z dżemem

    Ciasteczka które nigdy się nie nudzą, gdyż można użyć każdego rodzaju dżemu 🙂
    Składniki :

    0,6 kg mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru pudru
    kostka masła
    3 jajka
    4-5 łyżek śmietany
    mały proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
    2 szczypty soli
    2 żółtka
    ulubiony dżem ( ja wykorzystałam porzeczkowy, wiśniowy i truskawkowy)

    Przygotowanie :

    Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany, proszku do pieczenia i soli zagniatamy ciasto.
    Następnie chłodzimy je ok.1h w zamrażalniku.
    Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok.4-5 mm.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C. Dwie blachy ( o wym. 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Z 1/3 części ciasta kroimy paski o szerokości ok.10mm. Z reszty ciasta wykładamy dna blaszek.
    Ciasto które wykładamy na dno blaszek nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 12 minut.
    Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika smarujemy ulubionym dżemem,
    a na jego wierzchu tworzymy kratkę z pozostawionych pasków.
    Wierzch pasków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody.
    Wstawiamy do piekarnika na kolejne 12 minut.
    Gotowe ciasto kroimy na kwadraty odpowiadającej nam wielkości .
    Smacznego 🙂

    Rady :

    Z podanej ilości składników wychodzą 2 blaszki ciastek.
    Ja jedną blaszkę zrobiłam z dżemem truskawkowym (na słodko),
    a drugą z połączenia dżemu wiśniowego i porzeczkowego ( bardziej kwaskową).

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *