Ciasteczkowa kratka z dżemem
Ciasteczka które nigdy się nie nudzą, gdyż można użyć każdego rodzaju dżemu 🙂
Składniki :
0,6 kg mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
kostka masła
3 jajka
4-5 łyżek śmietany
mały proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
2 szczypty soli
2 żółtka
ulubiony dżem ( ja wykorzystałam porzeczkowy, wiśniowy i truskawkowy)
Przygotowanie :
Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany, proszku do pieczenia i soli zagniatamy ciasto.
Następnie chłodzimy je ok.1h w zamrażalniku.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok.4-5 mm.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C. Dwie blachy ( o wym. 25x36cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Z 1/3 części ciasta kroimy paski o szerokości ok.10mm. Z reszty ciasta wykładamy dna blaszek.
Ciasto które wykładamy na dno blaszek nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 12 minut.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika smarujemy ulubionym dżemem,
a na jego wierzchu tworzymy kratkę z pozostawionych pasków.
Wierzch pasków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 12 minut.
Gotowe ciasto kroimy na kwadraty odpowiadającej nam wielkości .
Smacznego 🙂
Rady :
Z podanej ilości składników wychodzą 2 blaszki ciastek.
Ja jedną blaszkę zrobiłam z dżemem truskawkowym (na słodko),
a drugą z połączenia dżemu wiśniowego i porzeczkowego ( bardziej kwaskową).
Dodaj komentarz