Ciastka z rozmarynem
Ciasteczka rewelacyjnie się sprawdzą jako przegryzka np.podczas seansu filmowego.
Składniki :
400 g mąki pszennej
150 g masła
3 jajka
2 łyżeczki mleka
szczypta soli
2 łyżki rozmarynu
Przygotowanie :
Z mąki, 2 jajek, masła, szczypty soli i 2 łyżek rozmarynku (jego ilość zależy tylko od nas) zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk chłodzimy je przez ok.1 w lodówce.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy je mąką od spodu, by nie przywierało)
na grubość około 5 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez 10 minut
(aż ciasteczka się zrumienią).
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka od razu przekładamy na inne naczynie
gdyż pozostawione na blasze dalej będą się piekły.
Dodaj komentarz