Ciasto brzoskwiniowo – kokosowe
Ciasto brzoskwiniowo – kokosowe przygotowane specjalnie na dzień babci.
Jest połączeniem moich dwóch ulubionych smaków, sycące, rozpływa się w ustach.
Składniki :
Ciasto:
1,5-2 szkl. mąki
8 jaj
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
400g wiórków kokosowych (użyłam firmy Kresto) + 2-3 łyżki do posypania
400 ml mleka (użyłam kokosowego firmy Alpro)
350g masła
3/4 szkl. cukru pudru
Masa/mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie (użyłam firmy Del Monte)
32g cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie :
Ciasto :
Jajka powinny być schłodzone.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Żółtka ubijamy na na puch z cukrem.
Dodajemy ubita pianę z białek.
Delikatnie mieszamy.
Powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do blachy (u mnie wym 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem-gdy jest suchy wyciągamy ciasto z piekarnika.
Upieczone ciasto studzimy.
Masa/mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie wraz z syropem umieszczamy w blenderze.
Dodajemy cukier waniliowy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody (u mnie 2/3szkl.)
Żelatynę wlewamy do musu. Chwilę miksujemy.
Masa kokosowa:
Mleko gotujemy z wiórkami kokosowymi około 10 minut.
Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce masy kokosowej.
Ostudzone ciasto dzielimy na pół w poziomie.
Do blachy wkładamy 1 placek ciasta na którym rozsmarowujemy
krem/mus brzoskwiniowy.
Przykrywamy drugim plackiem na który wykładamy krem kokosowy.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Świetne ciasto! Też upiekę 🙂 pozdrawiam
Mmm, pysznie wygląda 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dziękuje 😉