Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Ciasto czekoladowe

  • Ciasto_czekoladowe5

    Istna słodycz inaczej nie można tego ciasta nazwać

    Składniki :

    450g czekolady gorzkiej
    4 jajka
    250 ml śmietany 36%
    3/4 szkl. cukru pudru
    200g masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek mąki
    100g śliwek suszonych bez pestek
    100 ml wódki

    Przygotowanie :

    W kąpieli wodnej łączymy cukier, 1 łyżkę kawy i 300g czekolady.
    Gdy składniki będą idealnie połączone, dodajemy żółtka oddzielone od białek,
    masło oraz mąkę. Całość miksujemy. Pianę z białek ubijamy na sztywno z połową cukru pudru.
    Gdy będzie sztywna dodajemy do masy delikatnie mieszając.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Śliwki zalewamy alkoholem.
    Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno.
    Gdy ciasto będzie ostudzone robimy nacięcie wielkości koła na wierzchu. Odcinamy nożem kółko z ciasta które posłuży nam za wierzch.
    Środek wydrążamy  (najlepiej łyżką).
    Do ubitej śmietany dodajemy śliwki z połową alkoholu oraz ciasto wydrążone ze środka.
    Wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Gotową masę przekładamy na ciasto przykrywamy odciętym wcześniej wierzchem.
    W kąpieli wodnej przygotowujemy polewę składającą się ze 150g czekolady, 1 łyżki cukru i pozostałym alkoholem.
    Gdy składniki połączą się polewę rozprowadzamy na cieście.
    Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

  • Jedna odpowiedź do “Ciasto czekoladowe”

    1. gin pisze:

      Musiało smakować bosko! Wygląda niesamowicie kusząco 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *