Ciasto czekoladowe
Istna słodycz inaczej nie można tego ciasta nazwać
Składniki :
450g czekolady gorzkiej
4 jajka
250 ml śmietany 36%
3/4 szkl. cukru pudru
200g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. cukru
5 łyżek mąki
100g śliwek suszonych bez pestek
100 ml wódki
Przygotowanie :
W kąpieli wodnej łączymy cukier, 1 łyżkę kawy i 300g czekolady.
Gdy składniki będą idealnie połączone, dodajemy żółtka oddzielone od białek,
masło oraz mąkę. Całość miksujemy. Pianę z białek ubijamy na sztywno z połową cukru pudru.
Gdy będzie sztywna dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Śliwki zalewamy alkoholem.
Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno.
Gdy ciasto będzie ostudzone robimy nacięcie wielkości koła na wierzchu. Odcinamy nożem kółko z ciasta które posłuży nam za wierzch.
Środek wydrążamy (najlepiej łyżką).
Do ubitej śmietany dodajemy śliwki z połową alkoholu oraz ciasto wydrążone ze środka.
Wszystko miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przekładamy na ciasto przykrywamy odciętym wcześniej wierzchem.
W kąpieli wodnej przygotowujemy polewę składającą się ze 150g czekolady, 1 łyżki cukru i pozostałym alkoholem.
Gdy składniki połączą się polewę rozprowadzamy na cieście.
Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Musiało smakować bosko! Wygląda niesamowicie kusząco 🙂