Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką pojawia się u nas przy każdej okazji. Nie istotne czy to Święta czy inna okazja.
Sprawdza się jako „zapychacz” dla dzieci które nie mogą się doczekać ciast które wymagają większego nakładu pracy
przez, co domownicy są zmuszeni do nie zjedzenia ich w szybkim tempie 😉
Składniki :
Podana ilość składników wystarcza na zrobienie ciasta
w 2 formach do pieczenia tzw.keksówkach.
Ciasto :
4 szkl. mąki pszennej tortowej (użyłam firmy Młyny Stoisław)
75g drożdży
1 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru + 5-6 łyżek
1 op. cukru waniliowego
120g masła
3 jajka
Kruszonka :
30g masła
30g cukru
30g mąki pszennej tortowej (użyłam firmy Młyny Stoisław)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Łączymy z ciepłym mlekiem.
Wsypujemy mąkę (2-3łyżki) i mieszamy, by nie było wielu grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
Masło (130g)rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, jajka i pozostały przestudzone rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Dzielimy na dwie części.
Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto nam wyrośnie – podwoi objętość przekładamy je do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut(aż ciasto się zrumieni).
Kruszonka:
Masło rozpuszczamy.
Dodajemy cukier i mąkę.
Ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego
Najlepsze na świecie to ciasto, ale przyznam, że mąki tej marki nie znam ;/