Menu
  • Dziś jest : 13 maja 2019 Imieniny : Serwacego, Ofelii, Roberty
  • Menu

    Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką


  • Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

    Smak i zapach który towarzyszył mi od dzieciństwa. Ciasto drożdżowe było u nas serwowane w różnych postaciach
    ale zawsze wyczekiwane z utęsknieniem. Dziś sama szykuję te słodkości swoim chłopcom wywołując na ich buziach uśmiech.
    Dziś powstała mała wariancja smakowa Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką.

    Składniki :

    Ciasto :

    3 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. mleka
    60g drożdży świeżych
    4 łyżki cukru
    250g masła lub margaryny
    2 jajka

    Kruszonka :

    100g masła
    100g cukru
    130g mąki

    Ponadto :

    1 puszka masy makowej z bakaliami (użyłam firmy Helio)
    300g powideł śliwkowych

    Własna masa makowa :

    400g maku mielonego
    2,5 szkl. mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
    3-4 łyżki rodzynek
    25g masła

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Drożdże kruszymy w naczyniu, posypujemy cukrem.
    Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
    Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, przestudzone masło/margarynę i rozczyn drożdżowy.
    Wyrabiamy ciasto.

    Masa makowa :

    W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
    rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.
    Kruszonka :

    Masło o temperaturze pokojowej łączymy w misce z cukrem i mąką do momentu aż nabierze postaci kruszonki.

    Przełożenie :

    Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedną wykładamy dno tortownicy.
    Przykrywamy połową masy makowej.
    Na masie wykładamy powidła śliwkowe.
    Przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Następnie wykładamy drugą część masy makowej.
    Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 50-60 minut.
    Po upieczeniu studzimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką”

    1. Marek pisze:

      Pyszności

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *