Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką
Smak i zapach który towarzyszył mi od dzieciństwa. Ciasto drożdżowe było u nas serwowane w różnych postaciach
ale zawsze wyczekiwane z utęsknieniem. Dziś sama szykuję te słodkości swoim chłopcom wywołując na ich buziach uśmiech.
Dziś powstała mała wariancja smakowa Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką.
Składniki :
Ciasto :
3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mleka
60g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
250g masła lub margaryny
2 jajka
Kruszonka :
100g masła
100g cukru
130g mąki
Ponadto :
1 puszka masy makowej z bakaliami (użyłam firmy Helio)
300g powideł śliwkowych
Własna masa makowa :
400g maku mielonego
2,5 szkl. mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
3-4 łyżki rodzynek
25g masła
Przygotowanie :
Ciasto :
Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Drożdże kruszymy w naczyniu, posypujemy cukrem.
Gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, przestudzone masło/margarynę i rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto.
Masa makowa :
W garnku gotujemy mleko z masłem, cukrem, miodem,
rodzynkami i skórką pomarańczową.
Gdy się zagotuje wsypujemy mak i chwilę gotujemy, by napęczniał.
Kruszonka :
Masło o temperaturze pokojowej łączymy w misce z cukrem i mąką do momentu aż nabierze postaci kruszonki.
Przełożenie :
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną wykładamy dno tortownicy.
Przykrywamy połową masy makowej.
Na masie wykładamy powidła śliwkowe.
Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Następnie wykładamy drugą część masy makowej.
Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 50-60 minut.
Po upieczeniu studzimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Pyszności