Ciasto drożdżowe z serem
Należy do moich ulubionych ciast z okresu dzieciństwa.
Przywołuje wiele wspomnień i dlatego często gości na naszym stole.
Składniki :
Podana ilość składników wystarcza na zrobienie ciasta
w 2 formach do pieczenia tzw.keksówkach.
100g drożdży
1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
0,5 szkl. cukru +5-6 łyżek
2 op. cukru waniliowego
kilka kropli aromatu pomarańczowego
160g masła
3 jajka
400g sera białego twarogowego półtłustego
4,5-5 szkl.mąki pszennej
Przygotowanie :
Mleko podgrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Łączymy z ciepłym mlekiem.
Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
by nie było wielu grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
Masło (130g)rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę (4 szkl.),
jajka (2szt.),cukier waniliowy (1 op) i pozostały cukier biały.
Na końcu dodajemy aromat i przestudzone rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
W misce rozdrabniamy ser.
Dodajemy cukier waniliowy i żółtko.
Mieszamy do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Podsypujemy blat/stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem serowym.
Zwijamy jak roladę.
Wkładamy do form do pieczenia (keksówek) wyłożonych papierem.
Na koniec robimy kruszonkę.
Masło rozpuszczamy (30g).
Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
Smacznego
Dodaj komentarz