Ciasto dwa kremy
Gdy dzieci nas proszą o ciasto często się zastanawiamy jakie zrobić. Zwykłe i nieskomplikowane czy wymagające czasu i odrobiny
poświęcenia. Czasami wybór pada na drożdżowe. Moje dzieci kilka dni męczyły mnie o ciasto, a ja nie wiedziałam, co przygotować, by były szczęśliwe.
Ostatnio ciągle robimy ciasta i przez to nic do mnie nie przemawiało za tym, by jakieś konkretne przygotować.
Dlatego stworzyłam ciasto według własnego pomysłu, ciasto dwa kremy to połączenie kremu z kaszy manny i kremu czekoladowego z nutą avocado. Smak nieziemski. Ciasto cudowne, a szybkość znikania szokująca. Jesteście ciekawi takiego smaku? Zapraszam na kawałek 😉
Składniki :
Ciasto :
2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
125g margaryny
1/3 szkl. mleka
1 łyżeczka sody
Krem jasny:
9 łyżek kaszy manny
275g masła
2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
Krem ciemny:
3 dojrzałe avocado
200 g masła (użyłam roślinnego)
16g cukru waniliowego
1/3 szkl. kakao
Polewa:
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
gwiazdki/perełki do dekoracji
papier do pieczenia
tortownica 23cm
Przygotowanie :
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę.
Dodajemy cukier, jajka, miód, mleko i miękką margarynę.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na trzy części którymi wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy.
Każdy placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez 12-15 minut.
Po upieczeniu placki studzimy.
Krem jasny:
Kaszę gotujemy na mleku i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednej łyżce przestudzonej kaszy.
Krem ciemny:
Masło miksujemy z cukrem waniliowym na jasny puch.
Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki avocado.
Gdy składniki się połączą na gładką masę dodajemy kakao.
Mieszamy.
Polewa:
W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
Następnie dodajemy masełko.
Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
Po czym dekorujemy nią ciasto.
Przełożenie:
Na jeden placek pozostały w tortownicy wykładamy jasny krem.
Przykrywamy go drugim plackiem, a na nim wykładamy krem ciemny.
Następnie na krem czekoladowy kładziemy ostatni placek.
Wierzch smarujemy polewą.
Dekorujemy ozdobami.
Schładzamy w lodówce.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuje miło mi to słyszeć 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Grzechem byłoby się nie skusić 😉
I jak tu wytrwać na diecie 🙁
Same pyszności 🙂