Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Ciasto dwa kremy

  • Gdy dzieci nas proszą o ciasto często się zastanawiamy jakie zrobić. Zwykłe i nieskomplikowane czy wymagające czasu i odrobiny
    poświęcenia. Czasami wybór pada na drożdżowe. Moje dzieci kilka dni męczyły mnie o ciasto, a ja nie wiedziałam, co przygotować, by były szczęśliwe.
    Ostatnio ciągle robimy ciasta i przez to nic do mnie nie przemawiało za tym, by jakieś konkretne przygotować.
    Dlatego stworzyłam ciasto według własnego pomysłu, ciasto dwa kremy to połączenie kremu z kaszy manny i kremu czekoladowego z nutą avocado. Smak nieziemski. Ciasto cudowne, a szybkość znikania szokująca. Jesteście ciekawi takiego smaku? Zapraszam na kawałek 😉

    Składniki :

    Ciasto :

    2 szkl. mąki pszennej
    1/3 szkl. cukru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    125g margaryny
    1/3 szkl. mleka
    1 łyżeczka sody

    Krem jasny:

    9 łyżek kaszy manny
    275g masła
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru

    Krem ciemny:

    3 dojrzałe avocado
    200 g masła (użyłam roślinnego)
    16g cukru waniliowego
    1/3 szkl. kakao

    Polewa:

    1/2 kostki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    gwiazdki/perełki do dekoracji
    papier do pieczenia
    tortownica 23cm

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę.
    Dodajemy cukier, jajka, miód, mleko i miękką margarynę.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Dzielimy na trzy części którymi wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto nakłuwamy.
    Każdy placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez 12-15 minut.
    Po upieczeniu placki studzimy.

    Krem jasny:

    Kaszę gotujemy na mleku i studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
    Następnie dodajemy po jednej łyżce przestudzonej kaszy.

    Krem ciemny:

    Masło miksujemy z cukrem waniliowym na jasny puch.
    Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki avocado.
    Gdy składniki się połączą na gładką masę dodajemy kakao.
    Mieszamy.

    Polewa:

    W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
    Następnie dodajemy masełko.
    Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
    Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
    Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
    Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
    Po czym dekorujemy nią ciasto.

    Przełożenie:
    Na jeden placek pozostały w tortownicy wykładamy jasny krem.
    Przykrywamy go drugim plackiem, a na nim wykładamy krem ciemny.
    Następnie na krem czekoladowy kładziemy ostatni placek.
    Wierzch smarujemy polewą.
    Dekorujemy ozdobami.
    Schładzamy w lodówce.

  • 5 odpowiedzi na “Ciasto dwa kremy”

    1. Archie pisze:

      Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    2. Ewa pisze:

      Grzechem byłoby się nie skusić 😉

    3. Olga pisze:

      I jak tu wytrwać na diecie 🙁

    4. Justyna pisze:

      Same pyszności 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *