Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi
Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi pojawia się na moim stole przynajmniej raz w roku.
Akurat dziś miałam ochotę i zaserwowałam je rodzinie.
Składniki :
300g dyni
2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. cukru + 1 łyżka
1/2 kostki masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
1 szkl. mąki
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Dynię obieramy i kroimy na kawałki.
Wkładamy do garnka zalewamy wodą.
Dodajemy cukier (1 łyżka) i sok z cytryny.
Gotujemy do miękkości 10-15 minut (najlepiej jest sprawdzić w trakcie).
Gdy będzie miękka odcedzamy ją na sitku.
Następnie przekładamy do blendera miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce miksujemy jajka, cukier, masło rozpuszczone i przestudzone mąkę oraz proszek do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodajemy dynię i wiórki kokosowe.
Całość miksujemy chwilę.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C.
Po upieczeniu studzimy, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Cudownie słoneczne, rodzina musiała być zachwycona 🙂
Po szybkim tempie znikania wnioskuję, że była zachwycona 😉
Przepiękny kolor . Czy jest wyczuwalny smak dyni ?
Właśnie się piecze !! 😃 trzymać kciuki !! 😊