Menu
  • Dziś jest : 18 sierpnia 2019 Imieniny : Heleny, Bronisława, Ilony
  • Menu

    Ciasto gruzińskie

  • Ciasto gruzińskie

    Dziś zaczynamy weekend więc trzeba to jakoś uczcić.
    Pomysłów miałam wiele, ale nie mogłam się zdecydować popijając rano herbatę i grzejąc sobie dłonie o kubek
    postanowiłam smak herbaty przenieść do ciasta, by ta szara pogoda za oknem się rozchmurzyła i wywołała uśmiech.
    Do przepisu wykorzystałam rzadkie połączenie które występuje w herbacie, a mianowicie zieloną herbatę z dodatkiem malwy niebieskiej, płatków róży, chabru oraz nutą lotosu.

    Składniki :

    2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mocnego naparu z herbaty (użyłam Lilac Sensation firmy Basilur)
    50g klarowanego masła
    1/2 szkl. cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta imbiru
    szczypta kardamonu
    80-90 g mieszanki studenckiej
    3 łyżki jagód goji
    3 łyżki konfitury (użyłam porzeczkowej)

    Dodatkowo :

    forma keksówka bądź tortownica klasyczna
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Przygotowujemy napar z herbaty.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    Dodajemy herbatę uprzednio wcześniej przecedzoną, masło oraz konfiturę.
    Miksujemy do połączenia składników.
    W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z sodą i dodajemy resztę sypkich składników.
    Wszystko mieszamy.
    Składniki sypkie dodajemy do masy.
    Całość mieszamy.
    Na koniec dodajemy jagody goji i mieszankę studencką
    (większe kawałki z mieszanki możemy pokroić na mniejsze kawałeczki).
    Ciasto po wymieszaniu ma konsystencję śmietany.
    Gotową masę przekładamy do formy.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i pieczemy przez około 30 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy jest suchy ciasto wyciągamy.
    Ja swoje ciasto posypałam cukrem pudrem. Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Ciasto gruzińskie”

    1. kasia pisze:

      co za pysznosci

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Szarlotka herbaciana z chałwą

    Szarlotka herbaciana z chałwą to takie moje małe szaleństwo, by tradycyjnej szarlotce nadać innego smaku. Smak wyszedł niebiański nie wspominając...

    Zamknij