Menu
  • Dziś jest : 30 grudnia 2021 Imieniny : Eugeniusza, Rainera, Sewera
  • Menu

    Ciasto półkruche ze śliwkami

  • ss3

    Prostota wykonania i rewelacyjny smak.

    Składniki:

    70 dag mąki pszennej,
    kostka margaryny,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    4 jajka,
    kieliszek spirytusu lub wódki,
    0,5 kg śliwek

    Przygotowanie:

    Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
    Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
    Blachę (o wymiarach 25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    3/4 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Śliwki drylujemy, kroimy na połówki/ćwiartki i układamy na startym cieście.
    Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez ok.40 minut

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *