Ciasto półkruche ze śliwkami
Prostota wykonania i rewelacyjny smak.
Składniki:
70 dag mąki pszennej,
kostka margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 jajka,
kieliszek spirytusu lub wódki,
0,5 kg śliwek
Przygotowanie:
Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto.
Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
Blachę (o wymiarach 25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
3/4 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Śliwki drylujemy, kroimy na połówki/ćwiartki i układamy na startym cieście.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez ok.40 minut
Dodaj komentarz