Menu
  • Dziś jest : 4 listopada 2024 Imieniny : Karola, Olgierda, Emeryka
  • Menu

    Ciasto rabarbarowo-serowe

  • Ciasto rabarbarowo-serowe

    Jak wiadomo maj to sezon na rabarbar
    nie mogło więc zabraknąć u mnie ciasta
    z tym dodatkiem.

    Składniki :

    3 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru + cukier do sera
    3 jajka
    200ml maślanki naturalnej
    0,5 szkl. oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    400g sera białego półtłustego do serników
    2 łyżki śmietany 18%
    cukier waniliowy

    cukier puder
    400g rabarbaru czerwonego (użyłam firmy Zentis)

    Przygotowanie :

    Jajka ubijamy z cukrem.
    Dodajemy maślankę, mąkę przesianą z proszkiem
    oraz olej.
    Całość miksujemy do idealnego połączenia składników.
    Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    W osobnym naczyniu przygotowujemy masę serową.
    Ser łączymy z cukrem waniliowym i śmietaną.
    Dosładzamy wedle własnego smaku
    (u mnie były to 3 łyżeczki).
    Gotową masę wykładamy na ciasto.
    Na wierzchu układamy rabarbar.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 190st.C przez 50 minut.
    Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem.
    Po upieczeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego

    rabarbar

  • Jedna odpowiedź do “Ciasto rabarbarowo-serowe”

    1. Paulina K pisze:

      Wygląda ekstra 🙂 chyba musze wyprobowac

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *