Ciasto rabarbarowo-serowe
Jak wiadomo maj to sezon na rabarbar
nie mogło więc zabraknąć u mnie ciasta
z tym dodatkiem.
Składniki :
3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. cukru + cukier do sera
3 jajka
200ml maślanki naturalnej
0,5 szkl. oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400g sera białego półtłustego do serników
2 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowycukier puder
400g rabarbaru czerwonego (użyłam firmy Zentis)
Przygotowanie :
Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy maślankę, mąkę przesianą z proszkiem
oraz olej.
Całość miksujemy do idealnego połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia.
W osobnym naczyniu przygotowujemy masę serową.
Ser łączymy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Dosładzamy wedle własnego smaku
(u mnie były to 3 łyżeczki).
Gotową masę wykładamy na ciasto.
Na wierzchu układamy rabarbar.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 190st.C przez 50 minut.
Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po upieczeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Wygląda ekstra 🙂 chyba musze wyprobowac