Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach
Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach to klasyka u mnie w domu. Smaczne, jedwabiste, z posmakiem kokosa sprawia, że nikt mu się nie oprze. Prostota i szybkość wykonania, krótki okres chłodzenia i możemy cieszyć się jego smakiem. Szkoda tylko, że u mnie w domu ta chwila jest tak krótka. Wystarczy kilka godzin i ciasta nie ma. Trzeba brać się za następne z nastawieniem, że i ono również szybko zniknie. Jeśli jesteście ciekawi tego smaku to koniecznie zróbcie je na deser po obiedzie. Będzie idealne do kawy czy herbaty, nie zawiedzie gdy spotkamy się w gronie rodziny czy przyjaciół.
Składniki :
1 i 1/2 paczki krakersów
250g masła
2 i 1/2 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
500g wiórek kokosowych
Dodatkowo :
papier do pieczenia
blacha/forma (25x30cm)
Przygotowanie :
W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka.
Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Gdy masa będzie gładka dodajemy wiórki kokosowe (pozostawiając 3/4 szkl. do posypania ciasta).
Wszystko mieszamy.
Formę/blachę wykładamy papierem do pieczenia (aby lepiej się nam trzymał brzegów formy jej boki możemy posmarować masłem).
Na dnie wykładamy warstwę krakersów.
Na krakersy wykładamy 1/3 masy budyniowej.
Przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
Czynność powtarzamy.
Ostatnią warstwą musi być masa budyniowa.
Jej wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach najlepiej smakuje na drugi dzień i później, ale czy Wam dotrwa?
Smacznego
To ja się piszę na więcej niż jeden kawałek
Ale to musi być pyszne uwielbiam masę budyniową, mniam mniam, fajny przepis.
Bardzo lubię ciasta na zimno, a to wygląda wspaniale. Pozdrawiam 🙂