Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach

  • Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach

    Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach to klasyka u mnie w domu. Smaczne, jedwabiste, z posmakiem kokosa sprawia, że nikt mu się nie oprze. Prostota i szybkość wykonania, krótki okres chłodzenia i możemy cieszyć się jego smakiem. Szkoda tylko, że u mnie w domu ta chwila jest tak krótka. Wystarczy kilka godzin i ciasta nie ma. Trzeba brać się za następne z nastawieniem, że i ono również szybko zniknie. Jeśli jesteście ciekawi tego smaku to koniecznie zróbcie je na deser po obiedzie. Będzie idealne do kawy czy herbaty, nie zawiedzie gdy spotkamy się w gronie rodziny czy przyjaciół.

    Składniki :

    1 i 1/2 paczki krakersów
    250g masła
    2 i 1/2 szkl. mleka
    2 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl. cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
    500g wiórek kokosowych

    Dodatkowo :

    papier do pieczenia
    blacha/forma (25x30cm)

    Przygotowanie :

    W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka.
    Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
    Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
    Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
    Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
    Studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
    Gdy masa będzie gładka dodajemy wiórki kokosowe (pozostawiając 3/4 szkl. do posypania ciasta).
    Wszystko mieszamy.
    Formę/blachę wykładamy papierem do pieczenia (aby lepiej się nam trzymał brzegów formy jej boki możemy posmarować masłem).
    Na dnie wykładamy warstwę krakersów.
    Na krakersy wykładamy 1/3 masy budyniowej.
    Przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
    Czynność powtarzamy.
    Ostatnią warstwą musi być masa budyniowa.
    Jej wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami.
    Ciasto schładzamy w lodówce.
    Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach najlepiej smakuje na drugi dzień i później, ale czy Wam dotrwa?
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Ciasto rafaello bez pieczenia na krakersach”

    1. Asia pisze:

      To ja się piszę na więcej niż jeden kawałek

    2. Biżuteria pisze:

      Ale to musi być pyszne uwielbiam masę budyniową, mniam mniam, fajny przepis.

    3. classyflavors pisze:

      Bardzo lubię ciasta na zimno, a to wygląda wspaniale. Pozdrawiam 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *