Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone
Sezon na owoce trwa w najlepsze. W domowym zaciszu przygotowujemy konfitury, dżemy, galaretki, syropy i soki. Gdy nadarzy się możliwość staramy się przygotować pyszne ciasto. Ja cały czas staram się przygotować coś nowego, żeby zaskoczyć smakiem, ciekawym połączenie, ale jednocześnie, by jak najmniej czasu spędzić przy jego robieniu. Ostatnio upały doskwierały straszne nic się nie chciało, ale jak dzieci proszą o ciasto to trzeba zrobić. Ciasto z truskawkami, kajmakiem i mascarpone to kwintesencja smaku, poezja na podniebieniu, słodycz kajmaku i truskawki otulone kremem z mascarpone bez pieczenia idealnie schłodzone na upalne popołudnia przy kawce.
Składniki :
200g herbatników
100g masła
750g truskawek
500g mascarpone
750 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 puszka kajmaku
posypka o smaku truskawkowym
1/3 czekolady gorzkiej
Dodatkowo :
papier do pieczenia
forma/blaszka o wym 25x30cm
Przygotowanie :
Herbatniki rozkruszamy (możemy do tego użyć blendera).
Łączymy z rozpuszczonym masłem.
Mieszamy aż powstanie masa którą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieszczamy ciasto w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie na dnie z herbatników wykładamy kajmak.
Układamy oczyszczone, umyte i pokrojone na połówki truskawki.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Pod koniec dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na truskawkach wierzch wyrównujemy.
Pozostałe truskawki oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Odkładamy kilka do dekoracji ciasta, a resztę miksujemy na mus z 1 łyżką cukru pudru.
Na wierzchu ciasta układamy truskawki, posypujemy czekoladą startą na tarce o średnich oczkach oraz posypką truskawkową. Powstałym musem z truskawek polewamy odrobinę wierzch ciasta.
Całość umieszczamy na 2 godziny w lodówce.
Smacznego
Ciasto bomba
No siostra powiem szczerze że tym ciastem możesz wymuszać na ludziach co tylko chcesz. Ja jestem na Twoich usługach 😉 Jest rewelacyjne
Niebiańskie połączenie smaków!
Doskonałe 😉 tylko jak zrobić, żeby masa śmietanowa mocno się ścięła i dała łatwo pokroić bez rozwalania ciasta? Można dodać żelatynę? Czy może za słabo ubiłam masę?
Można dodać żelatynę i wtedy będzie dobrze ścięte
Czy kajmak kładziemy prosto z puszki czy dopiero po podgrzaniu?
Od razu z puszki ja tak robiłam choć po podgrzaniu wychodzi to łatwiej 😉