Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową

  • Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową

    Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową
    czy można się nie skusić? Sezon rabarbarowy jak dla mnie jest za krótki
    dlatego staram się go wykorzystać ile tylko mogę  😉

    Składniki:

    Ciasto:

    2-3 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
    5 żółtek
    180g miękkiego masła
    1/2 szkl. naparu z herbaty (użyłam Strawberry&Raspberry firmy Basilur)
    1/3 szkl. cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyniowa pianka:

    2 op. budyniu z cukrem (użyłam smaku waniliowego)
    1/2 szkl. oleju
    9 białek
    1 op. małego cukru waniliowego
    1/3 szkl. cukru

    Dodatkowo :

    3-4 łodygi rabarbaru
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Ciasto:

    Przygotowujemy napar z 1 łyżeczki herbaty i studzimy.
    Mąkę przesiewamy do miski/na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier, żółtka, masło i stopniowo napar.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 części ciasta.
    Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy lodówce 1-2 godziny.

    Pianka budyniowa:

    Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukry.
    Miksując dalej wsypujemy budynie, a na sam koniec wlewamy olej.
    Miksujemy do połączenia składników.

    Rabarbar myjemy i obieramy.
    Następnie kroimy na kawałki.

    Blachę/formę do pieczenia (wym.25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Na spód ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.
    Następnie podpiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 190st.C
    Podpieczony spód studzimy.
    Następnie wykładamy na nim piankę budyniową.
    Posypujemy pokrojonym rabarbarem.
    Ścieramy pozostałe ciasto.
    Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

  • 14 odpowiedzi na “Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową”

    1. Malvie pisze:

      wygląda nieźle 🙂

    2. Miro pisze:

      Jak z rabarbarem to musi być pyszne

    3. Adula pisze:

      Ciekawe połączenie jeszcze nie słyszałam, żeby robić ciasto z rabarbarem i herbatą

    4. Miśka pisze:

      Czy jest jakieś inne w smaku z tą herbatą?

    5. Ola pisze:

      Warte uwagi choć u mnie jeszcze nie widziałam rabarbaru w sprzedaży

    6. Natalia pisze:

      Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂

    7. Martyna pisze:

      pysznosci 😉 właśnie mam an ogródku rabarbar – chyba wypróbuje przepis

    8. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Uwielbiam ucierane ciasta z owocami . W tym roku jeszcze nie robiłam z rabarbarem ale coś czuje że niedługo zrobię .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką

    Nie ma to jak pieczenie drożdżówek z dziećmi. Zawsze będą się pojawiać modyfikacje. Tak było i  w naszym przypadku drożdżówki...

    Zamknij