Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową
Ciasto ucierane rabarbarowo-herbaciane z pianką budyniową
czy można się nie skusić? Sezon rabarbarowy jak dla mnie jest za krótki
dlatego staram się go wykorzystać ile tylko mogę 😉
Składniki:
Ciasto:
2-3 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
5 żółtek
180g miękkiego masła
1/2 szkl. naparu z herbaty (użyłam Strawberry&Raspberry firmy Basilur)
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
2 op. budyniu z cukrem (użyłam smaku waniliowego)
1/2 szkl. oleju
9 białek
1 op. małego cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
Dodatkowo :
3-4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotowujemy napar z 1 łyżeczki herbaty i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski/na stolnicę z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier, żółtka, masło i stopniowo napar.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 części ciasta.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy lodówce 1-2 godziny.
Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukry.
Miksując dalej wsypujemy budynie, a na sam koniec wlewamy olej.
Miksujemy do połączenia składników.
Rabarbar myjemy i obieramy.
Następnie kroimy na kawałki.
Blachę/formę do pieczenia (wym.25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta.
Następnie podpiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 190st.C
Podpieczony spód studzimy.
Następnie wykładamy na nim piankę budyniową.
Posypujemy pokrojonym rabarbarem.
Ścieramy pozostałe ciasto.
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
wygląda nieźle 🙂
Jak z rabarbarem to musi być pyszne
Jest pyszne
Ciekawe połączenie jeszcze nie słyszałam, żeby robić ciasto z rabarbarem i herbatą
Lubię eksperymentować i nowych smaków tworzyć połączenia
Czy jest jakieś inne w smaku z tą herbatą?
Fajnie smakuje , ale herbata nie wpływa aż tak bardzo na jego smak
Warte uwagi choć u mnie jeszcze nie widziałam rabarbaru w sprzedaży
Proponuję poszukać na jakiś targach/bazarach
Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂
Ja również i już mam pomysły na następne 😉
pysznosci 😉 właśnie mam an ogródku rabarbar – chyba wypróbuje przepis
Uwielbiam ucierane ciasta z owocami . W tym roku jeszcze nie robiłam z rabarbarem ale coś czuje że niedługo zrobię .
Uważaj bo chyba niedługo będzie koniec rabarbaru, u mnie w ogrodzie ostatki