Ciasto widelcem mieszane
Czasami nastają takie dni, że nie mamy ochoty wychylić nosa spod ciepłej i przyjaznej kołderki która nas otula.
Chcielibyśmy wtedy zostać tak jak najdłużej, gorzej jeśli obowiązki domowe na to nie pozwalają, a pogoda która nas nie rozpieszcza jest do nas jeszcze bardziej wrogo nastawiona. Choć to nastawienie może również wynikać z naszej strony. Rozczarowanie brakiem polskiej, złotej jesieni. Kolorów tęczy na listkach spadających na ziemię. Kolorów które pozwalają nam przejść z ciepłego lata w coraz chłodniejszą jesień. Kolorów które nawet zmiana czasu nie zmienia. Niestety to tylko marzenie które w tym roku nie ma racji spełnienia. Za oknem jest zimno i deszczowo aż mamy chęć zjeść coś słodkiego. Tylko czy chce nam się odpalać mikser i szykować skomplikowane ciasto? Później męczyć się ze zmywaniem? Nie musi tak być dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na ciasto widelcem mieszane. Brzmi niewiarygodnie? Tak nie jest wystarczy kilka minut i ciasto widelcem mieszane już się piecze . Kto się pisze na kawałek do kawki? Dodam tylko, że jest delikatnie słodkie.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej
3-4 łyżki cukru (ilość zależy od nas i efektu jaki chcemy uzyskać)
1/2 kostki masła
2 jajka
2/3 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło roztapiamy i studzimy.
W misce rozbijamy jajka i łączymy je z cukrem.
Dodajemy ostudzone masełko i małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Pilnujemy jednak, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Pamiętamy również, by składniki się idealnie się połączyły.
Gotowe ciasto umieszczamy w formie do pieczenia np. tortownica 21cm.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st. C przez około 30 minut.
Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem.
Gdy patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Takie ciasta są najlepsze szybko przygotujesz i szybko zjesz- aż chce się zrobić