Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą
Gdy przychodzi weekend mamy więcej czasu, możemy zwolnić, odpocząć
znaleźć chwilę,by upiec smakołyk co rozpieści nasze podniebienie.
Takie właśnie jest Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą.
Składniki :
Ciasto :
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cykoriady klasycznej
2 łyżki karobu lub kakao
250g margaryny
1/2 szkl. wody
2 jajka
Krem :
175g masła
500 ml mleka
1 szkl. cukru
300g wiórek kokosowych
Ponadto :
dżem pomarańczowy
cukier puder do posypania
tortownica klasyczna 25cm
Przygotowanie :
Ciasto :
W garnku rozpuszczamy margarynę z połową cukru, kakaem, cykoriadą i wodą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy pozostały cukier.
Ucieramy na puszysty puch.
Następnie dodajemy przestudzoną margarynę z cukrem, wodą i kakaem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
Delikatnie mieszamy.
Przelewamy do formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Krem :
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem.
Dodajemy wiórki i mieszamy do odparowania.
Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na 3 placki.
Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem pomarańczowy.
Następnie wykładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy drugą połowę kremu.
Przykrywamy trzecim plackiem.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego
Dodaj komentarz