Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą

  • Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą

    Gdy przychodzi weekend mamy więcej czasu, możemy zwolnić, odpocząć
    znaleźć chwilę,by upiec smakołyk co rozpieści nasze podniebienie.
    Takie właśnie jest Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą.

    Składniki :

    Ciasto :

    2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cykoriady klasycznej
    2 łyżki karobu lub kakao
    250g margaryny
    1/2 szkl. wody
    2 jajka

    Krem :

    175g masła
    500 ml mleka
    1 szkl. cukru
    300g wiórek kokosowych

    Ponadto :

    dżem pomarańczowy
    cukier puder do posypania
    tortownica klasyczna 25cm

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    W garnku rozpuszczamy margarynę z połową cukru, kakaem, cykoriadą i wodą.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Do żółtek dodajemy pozostały cukier.
    Ucieramy na puszysty puch.
    Następnie dodajemy przestudzoną margarynę z cukrem, wodą i kakaem.
    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
    Miksujemy do połączenia składników.
    Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
    Delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do formy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Krem :

    W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem.
    Dodajemy wiórki i mieszamy do odparowania.

    Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na 3 placki.
    Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem pomarańczowy.
    Następnie wykładamy połowę kremu.
    Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy drugą połowę kremu.
    Przykrywamy trzecim plackiem.
    Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *