Menu
  • Dziś jest : 27 października 2024 Imieniny : Iwony, Sabiny, Wincentego
  • Menu

    Croissant ze szpinakiem i fetą

  • Croissant ze szpinakiem i fetą

    Croissant ze szpinakiem i fetą to moja propozycja na szybką i łatwą w wykonaniu przekąskę.

    Składniki :

    2 op. ciasta na croissanty
    1 op. szpinaku rozdrobnionego (użyłam firmy Iglotex)
    1 op. sera feta
    50g masła
    1 jajko
    6 ząbków czosnku
    pieprz

    Przygotowanie :

    Szpinak rozmrażamy, odciskamy na sitku.
    Na patelni rozgrzewamy masło, dokładamy szpinak.
    Czekamy by odparował.
    Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek.
    Mieszamy i po chwili dokładamy pokrojony ser feta.
    Doprawiamy do smaku pieprzem.
    Chwilę trzymamy na ogniu po czym studzimy.
    Ciasto na croissanty wykładamy,
    dzielimy na 8 trójkątów.
    U szerokiej podstawy wykładamy ostudzone nadzienie.
    Zwijamy jak rogaliki.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch każdego rogala smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C
    przez 15-20 minut (aż rogale się zarumienią).
    Smacznego

  • 7 odpowiedzi na “Croissant ze szpinakiem i fetą”

    1. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Też kupuje ich szpinak . Pasuje do pierożków tarty i zapiekanek . Pyszności 🙂

    2. beatka pisze:

      wygląda pysznie ! mniam 😛

    3. Madzia pisze:

      Wygląda smacznie, pyszna przekąska na co dzień 🙂

    4. wadera61 pisze:

      Ciekawe i pomysłowe danie 🙂

    5. Katarzyna Skrypnik pisze:

      idealna przekąska na lunch

    6. natii pisze:

      Ciekawy przepis, chetnie go spróbuje 🙂

    7. Justyna pisze:

      coraz to pyszniejsze te twoje przepisy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *