Croissant ze szpinakiem i fetą
Croissant ze szpinakiem i fetą to moja propozycja na szybką i łatwą w wykonaniu przekąskę.
Składniki :
2 op. ciasta na croissanty
1 op. szpinaku rozdrobnionego (użyłam firmy Iglotex)
1 op. sera feta
50g masła
1 jajko
6 ząbków czosnku
pieprz
Przygotowanie :
Szpinak rozmrażamy, odciskamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy masło, dokładamy szpinak.
Czekamy by odparował.
Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek.
Mieszamy i po chwili dokładamy pokrojony ser feta.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Chwilę trzymamy na ogniu po czym studzimy.
Ciasto na croissanty wykładamy,
dzielimy na 8 trójkątów.
U szerokiej podstawy wykładamy ostudzone nadzienie.
Zwijamy jak rogaliki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch każdego rogala smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C
przez 15-20 minut (aż rogale się zarumienią).
Smacznego
Też kupuje ich szpinak . Pasuje do pierożków tarty i zapiekanek . Pyszności 🙂
wygląda pysznie ! mniam 😛
Wygląda smacznie, pyszna przekąska na co dzień 🙂
Ciekawe i pomysłowe danie 🙂
idealna przekąska na lunch
Ciekawy przepis, chetnie go spróbuje 🙂
coraz to pyszniejsze te twoje przepisy