Cukinia marynowana
Końcówka lata i jesień to czas kiedy robimy przetwory.
Dżemy, soku i inne marynowane cuda.
U mnie na koniec sezonu przyszedł czas na przygotowanie cukinii gdyż w tym roku bogato na obrodziła. Robiłam różne sałatki, a dziś przyszedł czas na Cukinię marynowaną.
Cukinia marynowana idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, podkreśli sam wielu propozycji w naszym menu. Może urozmaicić nasz codzienny obiad.
Składniki :
3 kg cukinii
1 op. kwasku cytrynowego
1 kg cukru
1 op. cukru waniliowego
2-3 szt. goździków/słoik
0,5 l wody
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ.
Kroimy w kostkę – nie za drobno.
Umieszczamy w garnku.
Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym.
Przygotowanym wywarem zalewamy cukinię.
Mieszamy i odstawiamy na noc.
Po tym czasie cukinię z wywarem ponownie zagotowujemy przez kilka minut dodając cukier i cukier waniliowy.
Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Uwielbiam wszelkie warzywa marynowane
My również 😉
Już czuję ten smak 🙂 Pyszne 🙂
spróbuję na pewno. Do tej pory marynowałam głównie dynię, teraz czas przerobić cukinie:)
Polecam smakuje rewelacyjnie i wykorzystasz do wszystkiego 😉