Menu
  • Dziś jest : 7 grudnia 2024 Imieniny : Marcina, Ambrożego, Agatona
  • Menu

    Cukinia marynowana

  • Końcówka lata i jesień to czas kiedy robimy przetwory.
    Dżemy, soku i inne marynowane cuda.
    U mnie na koniec sezonu przyszedł czas na przygotowanie cukinii gdyż w tym roku bogato na obrodziła. Robiłam różne sałatki, a dziś przyszedł czas na Cukinię marynowaną.
    Cukinia marynowana idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, podkreśli sam wielu propozycji w naszym menu. Może urozmaicić nasz codzienny obiad.

    Składniki :

    3 kg cukinii
    1 op. kwasku cytrynowego
    1 kg cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2-3 szt. goździków/słoik
    0,5 l wody

    Przygotowanie :

    Cukinię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ.
    Kroimy w kostkę – nie za drobno.
    Umieszczamy w garnku.
    Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym.
    Przygotowanym wywarem zalewamy cukinię.
    Mieszamy i odstawiamy na noc.
    Po tym czasie cukinię z wywarem ponownie zagotowujemy przez kilka minut dodając cukier i cukier waniliowy.
    Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików.
    Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.

  • 5 odpowiedzi na “Cukinia marynowana”

    1. Agata pisze:

      Uwielbiam wszelkie warzywa marynowane

    2. Już czuję ten smak 🙂 Pyszne 🙂

    3. Kasia pisze:

      spróbuję na pewno. Do tej pory marynowałam głównie dynię, teraz czas przerobić cukinie:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *