Cukinia pieczona w glazurze miodowo-musztardowej
Cukinia w tym roku wyjątkowo nam obrodziła. Cały czas serwujemy ją w różnej postaci naszej rodzinie. Dziś specjalnie przygotowałam mały specjał Cukinia pieczona w glazurze miodowo-musztardowej. Pyszna, lekka słodko – ostra jest jak balsam na podniebieniu.
Składniki :
cukinia
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 15 minut.
W osobnym naczyniu rozrabiamy sos.
Do miodu dodajemy musztardę i oliwę.
Następnie dokładamy oczyszczony i drobno pokrojony czosnek.
Wszystko mieszamy.
Odstawiamy na około 20-30 minut.
Przygotowanym sosem smarujemy krążki cukinii ułożonej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Siostra to jest rewelacyjne muszę częściej do Was wpadać na takie smakołyki
Z takim wydaniem jeszcze się nie spotkałam
Super pomysł 🙂