Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami

  • Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami

    Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami
    to danie do którego nic oprócz surówki nam nie potrzeba.
    Smaczne, sycące i niestandardowe gdy chcemy kogoś zaskoczyć.

    Składniki :

    8 ćwiartek z kurczaka
    1 woreczek kaszy pęczak
    500g pieczarek
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    oregano (użyłam firmy Agnex)
    olej
    masło
    woda

    Przygotowanie :

    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy i studzimy.
    Ćwiartki z kurczaka trybujemy/drylujemy.
    Następnie myjemy i osuszamy.
    Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebule obieramy i kroimy wedle uznania.
    Na maśle szklimy cebulę.
    Następnie dodajemy pieczarki.
    Podsmażamy pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.
    Tak przygotowane pieczarki najlepiej jest odsączyć na sitku.
    Pieczarki dodajemy do kaszy i mieszamy.
    Doprawiamy do smaku wedle uznania.
    Nadziewamy ćwiartki kurczaka.
    Spinamy wykałaczką.
    Obsmażamy na oleju na złoty kolor z obu stron.
    Następnie przekładamy na na kratkę na blaszce do pieczenia.
    Podlewamy wodą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    do miękkości przez jakąś 1 godzinę.
    Podajemy na ciepło z surówką.
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Ćwiartki kurczaka faszerowane kaszą i pieczarkami”

    1. Marzynia pisze:

      No to jest majstersztyk!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Smaczne, lekkie i letnie smaki z Lubellą – wyniki

    Dziękuje wszystkim którzy wzięli udział w konkursie - gdyby to ode mnie zależało każdy, by został nagrodzony, ale niestety tak...

    Zamknij