Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu
Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Jesień powoli wita nas chłodem z wieczora i o poranku.
Myślimy wtedy,co przygotować, by podniebienie bliskich w smakach rozsmakować.
Brak czasu niestety nam nie sprzyja. Szukamy inspiracji smacznych, zaskakujących i łatwych do tego w przygotowaniu szybkich. Takie właśnie jest nasza propozycja Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu w smaku zaskakujące i proporcjach cenowych znikome. Smakują każdemu, zaskakują i proszą się o więcej 😉
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
300-400g ryżu
1 i 1/2 – 2 szkl. wywaru z kurczaka lub bulionu ( tu przepis na rosół z kury klik)
2 łyżki oleju
1 cebula duża
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
oregano
papryka ostra
Przygotowanie:
Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy na oleju.
Przekładamy obok na talerz/miskę.
Cebule i czosnek obieramy, kroimy i szklimy na pozostałym oleju po ćwiartkach kurczaka.
Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy sypki ryż.
Prażymy chwilę razem na ogniu.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na ryżu układamy ćwiartki kurczaka.
Mięso obsypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano ( ilość wedle uznania).
Całość podlewamy wywarem/bulionem ( gdyby brakło bulionu należy podlać dodatkowo).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę ( trzeba sprawdzać stan upieczenia).
Podajemy z surówką.
Smacznego
Brzmi nieskomplikowanie