Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu

  • Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Jesień powoli wita nas chłodem z wieczora i o poranku.
    Myślimy wtedy,co przygotować, by podniebienie bliskich w smakach rozsmakować.
    Brak czasu niestety nam nie sprzyja. Szukamy inspiracji smacznych, zaskakujących i łatwych do tego w przygotowaniu szybkich. Takie właśnie jest nasza propozycja Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu w smaku zaskakujące i proporcjach cenowych znikome. Smakują każdemu, zaskakują i proszą się o więcej 😉

    Składniki:

    4 ćwiartki z kurczaka
    300-400g ryżu
    1 i 1/2 – 2 szkl. wywaru z kurczaka lub bulionu ( tu przepis na rosół z kury klik)
    2 łyżki oleju
    1 cebula duża
    5 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    oregano
    papryka ostra

    Przygotowanie:

    Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy na oleju.
    Przekładamy obok na talerz/miskę.
    Cebule i czosnek obieramy, kroimy i szklimy na pozostałym oleju po ćwiartkach kurczaka.
    Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy sypki ryż.
    Prażymy chwilę razem na ogniu.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na ryżu układamy ćwiartki kurczaka.
    Mięso obsypujemy solą, pieprzem, papryką i oregano ( ilość wedle uznania).
    Całość podlewamy wywarem/bulionem ( gdyby brakło bulionu należy podlać dodatkowo).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę ( trzeba sprawdzać stan upieczenia).
    Podajemy z surówką.
    Smacznego

     

     

  • Jedna odpowiedź do “Ćwiartki kurczaka pieczone na ryżu”

    1. Kasia pisze:

      Brzmi nieskomplikowanie

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *