Drożdżowe krążki z nadzieniem malinowym
Z braku pomysłu na ciasteczka powstały poniższe.
Pomysł i wykonanie było spontaniczne.
Składniki :
0,5 kg mąki
1 szkl. mleka czekoladowego (użyłam firmy Alpro)
1/3 szkl. cukru
50g drożdży
0,5 kostki masła
jajko
7 łyżek kakao
400g nadzienia malinowego (użyłam firmy Zentis)
dekoracja czekoladowa biała
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę aż zaczną się rozpuszczać.
Mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce łączymy mąkę, kakao, jajko,
masło i wyrośnięte drożdże.
Zagniatamy ciasto.
Gdy będzie idealnie gładkie ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia
(ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie formujemy okrągłe placki z wyższymi brzegami.
W środek każdego placka nakładamy nadzienie.
Na nadzieniu układamy po jednej okrągłej dekoracji z białej czekolady.
Gotowe krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 195st.C przez 20 minut.
Smacznego
Dodaj komentarz