Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Drożdżowe krążki z nadzieniem malinowym

  • Drożdżowe krążki z nadzieniem malinowymZ braku pomysłu na ciasteczka powstały poniższe.
    Pomysł i wykonanie było spontaniczne.

    Składniki :

    0,5 kg mąki
    1 szkl. mleka czekoladowego (użyłam firmy Alpro)
    1/3 szkl. cukru
    50g  drożdży
    0,5 kostki masła
    jajko
    7 łyżek kakao
    400g nadzienia malinowego (użyłam firmy Zentis)
    dekoracja czekoladowa biała

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Czekamy chwilę aż zaczną się rozpuszczać.
    Mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem.
    Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    W misce łączymy mąkę, kakao, jajko,
    masło i wyrośnięte drożdże.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie idealnie gładkie ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia
    (ciasto musi podwoić swoją objętość).
    Gdy ciasto wyrośnie formujemy okrągłe placki z wyższymi brzegami.
    W środek każdego placka nakładamy nadzienie.
    Na nadzieniu układamy po jednej okrągłej dekoracji z białej czekolady.
    Gotowe krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 195st.C przez 20 minut.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *