Drożdżowe z gruszkową nutą
Klasyczne drożdżowe ciasto z odrobiną inności.
Składniki :
1kg mąki
100g drożdży
1/4szkl. ciepłej wody
3/4szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
szczypta soli
3 jajka
400g masła
1/4szkl. + 3 łyżki cukru
400g nadzienia gruszkowego (ja użyłam firmy Zentis)
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem (3łyżki).
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Łączymy z ciepłą wodą.
Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
by nie było wielu grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.15 minut).
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem. Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę z solą.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże
oraz przestudzone masło z dodatkami.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Podsypujemy blat/stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem.
Zwijamy jak roladę.
Wkładamy do form do pieczenia (u mnie była to tortownica) wyłożonych papierem.
Włożone ciasto stworzy jakby wianek (początek ciasta złączy się z jego końcem)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
przez 50-60 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni).
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku dopieczone.
Smacznego
Dodaj komentarz