Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skradnie Wasze serca 😉
Składniki :
100g drożdży
1 kg mąki pszennej + kilka łyżek
1 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru +5-6 łyżek
1 op. cukru waniliowego
200g masła
3 jajka
1/2 kg śliwek
Przygotowanie :
Mleko podgrzewamy.
Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Łączymy z ciepłym mlekiem.
Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
by nie było wielu grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
Masło (150g)rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę resztę mąki,
jajka ,cukier waniliowy i pozostały cukier biały.
Na końcu dodajemy przestudzone rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (25x36cm) i wyrównujemy wierzch.
Śliwki myjemy, drylujemy. Połówki układamy na cieście.
Masło rozpuszczamy (50g).
Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
Smacznego
lubię takie słodkości
Drożdżowe plus śliwki-klasyka, pyszna klasyka 🙂
Mmmmm… pycha! Chyba dzisiaj upiekę drożdżowego 🙂
Po oczach biję – kuszący wygląd zachęca do zrobienia 🙂
Ulubione mojej Mamy 🙂