Menu
  • Dziś jest : 6 grudnia 2024 Imieniny : Mikołaja, Jaremy, Leontyny
  • Menu

    Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skradnie Wasze serca 😉

    Składniki :

    100g drożdży
    1 kg mąki pszennej + kilka łyżek
    1 szkl. mleka
    0,5 szkl. cukru +5-6 łyżek
    1 op. cukru waniliowego
    200g masła
    3 jajka
    1/2 kg śliwek

    Przygotowanie :

    Mleko podgrzewamy.
    Drożdże zasypujemy cukrem (3 łyżki).
    Mieszamy aż do rozpuszczenia.
    Łączymy z ciepłym mlekiem.
    Wsypujemy mąkę (2łyżki) i mieszamy,
    by nie było wielu grudek.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie stały ok.30 minut).
    Masło (150g)rozpuszczamy i studzimy.
    Gdy drożdże wyrosną dodajemy mąkę resztę mąki,
    jajka ,cukier waniliowy i pozostały cukier biały.
    Na końcu dodajemy przestudzone rozpuszczone masło.
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Wtedy je odstawiamy i przykrywamy ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (25x36cm) i wyrównujemy wierzch.
    Śliwki myjemy, drylujemy. Połówki układamy na cieście.
    Masło rozpuszczamy (50g).
    Dodajemy cukier (2-3 łyżki) i kilka łyżek mąki.
    Ucieramy ucieramy do momentu uzyskania charakterystycznej kruszonki.
    Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    przez 50 minut ( aż ciasto ładnie się zrumieni)
    Smacznego

  • 5 odpowiedzi na “Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką”

    1. Justyna pisze:

      lubię takie słodkości

    2. Lena pisze:

      Drożdżowe plus śliwki-klasyka, pyszna klasyka 🙂

    3. Kasia pisze:

      Mmmmm… pycha! Chyba dzisiaj upiekę drożdżowego 🙂

    4. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Po oczach biję – kuszący wygląd zachęca do zrobienia 🙂

    5. gin pisze:

      Ulubione mojej Mamy 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *