Drożdżówki czekoladowe z rodzynkami
Smaczne drożdżówki świetne jako przekąska.
Moje powstały z myślą o dzieciach.
Składniki :
0,5 kg mąki
1 szkl. mleka czekoladowego (użyłam firmy Alpro)
1/3 szkl. cukru
50g drożdży
0,5 kostki masła
jajko
7 łyżek kakao
100g rodzynek (użyłam firmy Smaki Zante)
Przygotowanie :
Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy na sitku.
Drożdże zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę aż zaczną się rozpuszczać.
Mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Na stolnicy czy w misce łączymy mąkę, kakao, jajko,
masło, rodzynki oraz wyrośnięte drożdże.
Zagniatamy na gładką masę ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
(ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie formujemy kulki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 195st.C przez 20 minut.
Smacznego
Zainspirowałaś mnie ! Zawsze dodawałam zwykłe mleko ( zwykłe tzn. białego koloru). Muszę i ja tak spróbować !