Drożdżówki serowo-brzoskwiniowe
Czy drożdżówka musi się zawsze kojarzyć tak samo?
Moja jest inna smaczna i apetyczna.
Składniki :
500g mąki
50g drożdży
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
100g margaryny
szczypta soli
1 jajko
2 op. cukru waniliowego
400g sera twarogowego półtłustego
1/2 puszki brzoskwiń w syropie DelMonte
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Mieszamy aż się rozpuszczą i łączymy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Dodajemy sól, jajko, margarynę i wyrośnięte drożdże.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
W między czasie twaróg (ja kupiłam już zmielony) łączymy z cukrem waniliowym.
Brzoskwinie odsączamy na sitku.
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki z których formujemy koła.
Na środku każdego wykładamy po łyżce sera.
Na serze kładziemy kawałek brzoskwini.
Zlepiamy boki tak by powstała bułeczka (kształt zależy od nas).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 30 minut.
Po upieczeniu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem
i delektujemy się smakiem.
ale mi smaczka narobiłaś
Kuszące smakiem i proste do wykonania . Warto je zrobić !
mniam mniam, wyglądają trochę jak pączusie. tylko kolor inny 🙂
Piękneeeeeeeeeeeee i pachną mi z daleka .