Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Drożdżówki serowo-brzoskwiniowe

  • Drożdżówki serowo-brzoskwiniowe

    Czy drożdżówka musi się zawsze kojarzyć tak samo?
    Moja jest inna smaczna i apetyczna.

    Składniki :

    500g mąki
    50g drożdży
    1 szkl. mleka
    3 łyżki cukru
    100g margaryny
    szczypta soli
    1 jajko
    2 op. cukru waniliowego
    400g sera twarogowego półtłustego
    1/2 puszki brzoskwiń w syropie DelMonte
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
    Mieszamy aż się rozpuszczą i łączymy z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę.
    Dodajemy sól, jajko, margarynę i wyrośnięte drożdże.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
    W między czasie twaróg (ja kupiłam już zmielony) łączymy z cukrem waniliowym.
    Brzoskwinie odsączamy na sitku.
    Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki z których formujemy koła.
    Na środku każdego wykładamy po łyżce sera.
    Na serze kładziemy kawałek brzoskwini.
    Zlepiamy boki tak by powstała bułeczka (kształt zależy od nas).
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 30 minut.
    Po upieczeniu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem
    i delektujemy się smakiem.

     

  • 4 odpowiedzi na “Drożdżówki serowo-brzoskwiniowe”

    1. kasia pisze:

      ale mi smaczka narobiłaś

    2. wadera61 pisze:

      Kuszące smakiem i proste do wykonania . Warto je zrobić !

    3. Malvie pisze:

      mniam mniam, wyglądają trochę jak pączusie. tylko kolor inny 🙂

    4. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Piękneeeeeeeeeeeee i pachną mi z daleka .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *