Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Drożdżówki z budyniem

  • Drożdżówki z budyniem

    Sprawdzają się rewelacyjnie gdy brak nam czasu, a chcemy coś przegryźć.

    Składniki

    0,5kg mąki pszennej
    50g drożdży
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    4 szkl. mleka ( ja użyłam Alpro )
    2 jajka
    16g cukru waniliowego
    2 budynie czekoladowe
    szczypta soli
    200g rodzynek

    Sposób przygotowania :

    Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru i połączyć z 1 szklanką ciepłego mleka.
    Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
    cukier waniliowy, sól, 2 całe jajka, 1 żółtko oraz wyrośnięte drożdże.
    Następnie dodać roztopioną margarynę tak, aby dało się zagnieść ciasto.
    Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
    Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu ( u mnie było to w 3 szklankach mleka).
    Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie podzielimy je na pół. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta
    i rozsmarujemy budyniem. Zwijamy jak roladę którą kroimy ma na paski o grubości 2 cm.
    Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając by nie układać ich zbyt blisko siebie.
    Wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *