Drożdżówki z budyniem
Sprawdzają się rewelacyjnie gdy brak nam czasu, a chcemy coś przegryźć.
Składniki
0,5kg mąki pszennej
50g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
4 szkl. mleka ( ja użyłam Alpro )
2 jajka
16g cukru waniliowego
2 budynie czekoladowe
szczypta soli
200g rodzynek
Sposób przygotowania :
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru i połączyć z 1 szklanką ciepłego mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
cukier waniliowy, sól, 2 całe jajka, 1 żółtko oraz wyrośnięte drożdże.
Następnie dodać roztopioną margarynę tak, aby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu ( u mnie było to w 3 szklankach mleka).
Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielimy je na pół. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta
i rozsmarujemy budyniem. Zwijamy jak roladę którą kroimy ma na paski o grubości 2 cm.
Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając by nie układać ich zbyt blisko siebie.
Wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym białkiem i pozostawić do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Dodaj komentarz