Drożdżówki z makiem
Nie od dziś wiadomo,że to co sami zrobimy
smakuje najbardziej, a gdy jeszcze
wkładamy w to serce każdy się skusi na kęs.
Składniki :
2-2,5 szkl. mąki
30g drożdży
100g masła
1/4 szkl. cukru + 2łyżki
szczypta soli
1 szkl. mleka
1 op. masy makowej (użyłam firmy Helio)
1 jajko
Przygotowanie :
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
sól oraz wyrośnięte drożdże.
Następnie dodać roztopione masło tak, aby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryć je płócienną ściereczką
i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy
najlepiej na prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście wykładamy masę.
Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki po 3,5 cm.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia w sporych odstępach
dociskając środek każdej bułeczki,by boki uniosły się do góry.
Wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
200st.C przez 15-20 minut.
Najlepiej jest pilnować i wyciągnąć gdy będą złociste.
Wystudzić.
Smacznego
Rady :
Upieczone drożdżówki można polukrować.
Uwielbiam, poprawilas mi humor tymi slicznymi drozdzowkami z makiem . Musze tez zrobic :)Pozdrawiam