Menu
  • Dziś jest : 28 listopada 2019 Imieniny : Zdzisława, Lesława, Go¶cierada
  • Menu

    Drożdżówki z makiem

  • Drożdżówki z makiem
    Nie od dziś wiadomo,że to co sami zrobimy
    smakuje najbardziej, a gdy jeszcze
    wkładamy w to serce każdy się skusi na kęs.

    Składniki :

    2-2,5 szkl. mąki
    30g drożdży
    100g masła
    1/4 szkl. cukru + 2łyżki
    szczypta soli
    1 szkl. mleka
    1 op. masy makowej (użyłam firmy Helio)
    1 jajko

    Przygotowanie :

    Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
    Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
    sól oraz wyrośnięte drożdże.
    Następnie dodać roztopione masło tak, aby dało się zagnieść ciasto.
    Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryć je płócienną ściereczką
    i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy
    najlepiej na prostokąt.
    Na rozwałkowanym cieście wykładamy masę.
    Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki po 3,5 cm.
    Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia w sporych odstępach
    dociskając środek każdej bułeczki,by boki uniosły się do góry.
    Wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
    200st.C przez 15-20 minut.
    Najlepiej jest pilnować i wyciągnąć gdy będą złociste.
    Wystudzić.
    Smacznego

    Rady :

    Upieczone drożdżówki można polukrować.

  • Jedna odpowiedź do “Drożdżówki z makiem”

    1. Smaki Edyty pisze:

      Uwielbiam, poprawilas mi humor tymi slicznymi drozdzowkami z makiem . Musze tez zrobic :)Pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Jabłka pieczone w cieście z polewą czekoladową

    Jabłka w nieco innej formie podania. Zaskoczą Cię zawartością jaką skrywają. Składniki : 2 szkl. mąki pszennejkostka margaryny lub masła250g...

    Zamknij