Drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką
Nie ma to jak pieczenie drożdżówek z dziećmi.
Zawsze będą się pojawiać modyfikacje.
Tak było i w naszym przypadku drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką
powstały specjalnie na cykl wypiekanie na śniadanie – wyszły pyszne i szybko zniknęły 😉
Składniki:
Rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
Ciasto:
340 g maki pszennej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie twarogowe:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
Nadzienie rabarbarowe:
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki wody
100g cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka imbiru
Kruszonka:
1 i 1/2 masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rozczyn
Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe mleko.
Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę.
Dodajemy sól, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nadzienie twarogowe
W miedzy czasie ser wykładamy do miski.
Dodajemy cukier i jajko.
Wyrabiamy do połączenia składników.
Nadzienie rabarbarowe
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier.
Podgrzewamy nie mieszając aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy rabarbar, posypujemy imbirem.
Mieszamy trzymając na średnim ogniu aż sok który puści rabarbar odparuje.
Gotowe nadzienie rabarbarowe studzimy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki.
Spłaszczamy je.
Na środku każdego robimy wgłębienie w którym umieszczamy nadzienie twarogowe.
Na nadzieniu twarogowym wykładamy rabarbar.
Posypujemy wierzch kruszonką.
Wykładamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 25 minut.
Najlepiej jest pilnować drożdżówek i wyciągnąć je z piekarnika gdy brzegi będą rumiane.
Po upieczeniu drożdżówki studzimy.
Smacznego
Pyszne bułeczki. Miłego weekendu 🙂
Dziękuje wzajemnie życzę
Chyba muszę i ja namówić żonę na takie pyszności 😉
Akurat kupiłam rabarbar i nie za bardzo wiedziałam jak go wykorzystać , a tu proszę jaki przepisik – będzie mój pierwszy wypiek, oby się udał
ale mi smaczka narobiłaś
Sama lubię czasami tworzyć takie pyszne drożdżówki 🙂