Menu
  • Dziś jest : 20 kwietnia 2024 Imieniny : Agnieszki, Czesława, Amalii
  • Menu

    Drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką

  • Drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką

    Nie ma to jak pieczenie drożdżówek z dziećmi.
    Zawsze będą się pojawiać modyfikacje.
    Tak było i  w naszym przypadku drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką
    powstały specjalnie na cykl wypiekanie na śniadanie – wyszły pyszne i szybko zniknęły 😉

    Składniki:

    Rozczyn:

    125 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru

    Ciasto:

    340 g maki pszennej
    40 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie twarogowe:

    500 g twarogu
    1 jajko
    2 łyżki cukru waniliowego

    Nadzienie rabarbarowe:

    4 łodygi rabarbaru
    2 łyżki wody
    100g cukru z prawdziwą wanilią
    1 płaska łyżeczka imbiru

    Kruszonka:

    1 i 1/2 masła
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru

    Przygotowanie:

    Rozczyn

    Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe mleko.
    Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto

    Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę.
    Dodajemy sól, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz zaczyn drożdżowy.
    Zagniatamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Ciasto musi podwoić swoją objętość.

    Nadzienie twarogowe

    W miedzy czasie ser wykładamy do miski.
    Dodajemy cukier i jajko.
    Wyrabiamy do połączenia składników.

    Nadzienie rabarbarowe

    Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę.
    Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier.
    Podgrzewamy nie mieszając aż cukier się rozpuści.
    Następnie dodajemy rabarbar, posypujemy imbirem.
    Mieszamy trzymając na średnim ogniu aż sok który puści rabarbar odparuje.
    Gotowe nadzienie rabarbarowe studzimy.

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki.
    Spłaszczamy je.
    Na środku każdego robimy wgłębienie w którym umieszczamy nadzienie twarogowe.
    Na nadzieniu twarogowym wykładamy rabarbar.
    Posypujemy wierzch kruszonką.
    Wykładamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 25 minut.
    Najlepiej jest pilnować drożdżówek i wyciągnąć je z piekarnika gdy brzegi będą rumiane.
    Po upieczeniu drożdżówki studzimy.
    Smacznego

  • 6 odpowiedzi na “Drożdżówki z serem, rabarbarem i kruszonką”

    1. Marzena pisze:

      Pyszne bułeczki. Miłego weekendu 🙂

    2. Edek pisze:

      Chyba muszę i ja namówić żonę na takie pyszności 😉

    3. Olcia pisze:

      Akurat kupiłam rabarbar i nie za bardzo wiedziałam jak go wykorzystać , a tu proszę jaki przepisik – będzie mój pierwszy wypiek, oby się udał

    4. kasia pisze:

      ale mi smaczka narobiłaś

    5. Joanna rozowakuchnia pisze:

      Sama lubię czasami tworzyć takie pyszne drożdżówki 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *